Антимонопольний комітет України (АМКУ) видав дозвіл Arawak Energy Ukraine BV (Нідерланди) на придбання понад 25% Geo-Alliance Oil-Gas Public Limited (Кіпр), холдингової компанії нафтовидобувної групи «Гео Альянс», яка має активи в Україні, сказано в повідомленні відомства.

Згідно з повідомленням Антимонопольного комітету, наданий дозвіл компанії Arawak Energy Ukraine BV на придбання акцій компанії Geo-Alliance Oil-Gas Public Limited дасть можливість забезпечити перевищення 25% голосів у вищому органі управління компанії.

У коментарі УНІАН старший аналітик Dragon Capital Денис Саква відзначив, що в 2010 році компанія Geo Alliance намагалася провести IPO для залучення коштів для подальшого розвитку компанії, але несприятлива ринкова ситуація і новинний фон в Україні, пов'язаний з припиненням дії ліцензій Regal Petroleum, перешкодили дебюту.

Відео дня

"Зараз, найімовірніше, компанія залучає гроші через продаж своєї частини Arawak Energy Ukraine для фінансування пошукових робіт та інтенсифікації видобутку. Такі дії набагато простіші і дешевші за проведення первинного розміщення, плюс допомагають залучити стратегічного інвестора з досвідом роботи в пострадянському просторі», - додав аналітик .

Як повідомляв УНІАН, у 2010 році Geo Alliance оголосила про плани розмістити 34,1% пакет акцій на Варшавській фондовій біржі з метою залучення близько 250 млн доларів. Проте вже в грудні 2010 року компанія відмовилася від оголошеного первинного розміщення акцій на Варшавській фондовій біржі, пояснивши рішення несприятливими ринковими умовами.

Довідка УНІАН. Arawak Energy займається розвідкою і видобутком вуглеводнів в Росії, Казахстані та Азербайджані і в 2009 році була придбана Vitol Group - одним з найбільших світових нафтотрейдерів. Vitol Group в 2011 році продати 135 млн т сирої нафти, вона утримує близько 40% світових морських перевезень нафти і налічує близько 350 вуглеводневих проектів у всьому світі. «Гео Альянс» володіє 16 ліцензованими ділянками на розробку вуглеводнів, 15 з яких знаходяться в Дніпровсько-Донецькій западині. За перше півріччя 2012 року компанія добула 133 млн куб. м газу. «Гео Альянс» входить до складу групи EastOne Віктора Пінчука.