Мінцифри розпочало збір офіційних заявок від голів територіальних громад / Ілюстрація REUTERS

Міністерство цифрової трансформації розпочало збір офіційних заявок від голів територіальних громад для отримання субвенції на підключення соціальної інфраструктури в селах до фіксованого інтернету, на яку цього року в держбюджеті передбачено 500 млн грн.

Про це повідомила прес-служба відомства на своєму сайті.

Читайте такожЗеленський анонсував підключення 3 тисяч сіл до швидкісного інтернету

Відео дня

Зазначається, що прийом офіційних заявок від голів громад триватиме до 28 травня включно, а саму заявку можна заповнити на порталі державних послуг "Дія".

Прес-служба підкреслила, що при подачі заявок слід звернути увагу на головні критерії відбору - ціну і соціальний ефект.

"Субвенцію отримає громада на ті села, яким від найменшої суми фінансування буде більше користі. Пріоритетність населених пунктів буде визначатися за формулами, які визначені в постанові Кабміну, які враховують кількість жителів сіл і кількість об'єктів соціальної інфраструктури (шкіл, дитсадків, центрів надання адмінпослуг, медустанов, бібліотек та інших соцоб'єктів)", - сказано в повідомленні.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест підкреслив, що в проекті "Інтернет-субвенція" йдеться виключно про оптичні фіксовані мережі.

"Оптичний інтернет сьогодні - це безальтернативний спосіб забезпечення стійкого, надійного швидкісного інтернету. Ця технологія буде актуальною ще найближчі 10-15 років не менше і саме її отримають понад 3 тис. українських сіл вже у 2021 році", - цитує прес-служба слова заступника міністра.

Згідно з повідомленням, на підготовчому етапі в Мінцифри надійшло вже 762 заявки від громад.

Інтернет в українських селах: що необхідно знати

  • 28 квітня Кабінет Міністрів затвердив порядок та умови надання місцевим бюджетам державної субвенції на підключення сіл до фіксованого інтернету, яка цього року становить 500 млн грн.
  • Державний бюджет на 2021 рік передбачає виділення 1 млрд 789 млн 314 тис.грн на цифровізацію країни.
  • Зокрема, 500 млн грн буде виділено на підключення до швидкісного фіксованого інтернету близько 6 тис. соціальних об'єктів у селах.
  • Близько 1,5 млн українців, які мешкають у селах, у 2021 році зможуть отримати доступ до фіксованого оптоволоконного Інтернету за рахунок державної субвенції.
  • 17 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський анонсував цього року забезпечення доступу до фіксованого швидкісному інтернету 3 тисяч сіл.