Ілюстрація REUTERS

Tesla подала два судових позови проти своїх колишніх співробітників і стартапу з розробки безпілотних автомобілів Zoox за нібито крадіжку комерційної таємниці.

Читайте такожTesla віддалено збільшить потужність Model 3 і відмовиться від версії зі «середньою» батареєю

Представники компанії стверджують, що четверо екс-співробітників викрали конфіденційну інформацію і комерційні секрети компанії, щоб допомогти Zoox істотно заощадити час на розробку власних рішень в галузі організації виробництва і логістики, передає The Verge.

Відео дня

Згідно з документами, підозрювані, будучи менеджерами в сортувальних центрах Tesla, відправляли на свою пошту конфіденційну інформацію, яка містить відомості про процедури інвентаризації компанії, а також внутрішні схеми і креслення деяких складів. Компанія дізналася про це через якийсь час, коли один з них після переходу в Zoox помилково відправив на старий робочий адрес спільника лист з прикріпленою модифікованою версією патентного документа Tesla з логотипом Zoox.

Передбачається, що викрадена інформація пов'язана з тим, що Tesla називає системою WARP. Це пропрієтарна програмна платформа для управління виробництвом, складуванням, інвентаризацією, поширенням і транспортуваннями. Вона розроблялася протягом багатьох років і коштувала компанії великих грошей, передає itc.ua.

Ще один судовий позов поданий проти Гуанчжі Цао, колишнього члена команди розробників автопілота Tesla. Він був одним із приблизно 40 осіб, у яких був доступ до вихідного коду програмного забезпечення автопілота. На початку січня Цао раптово оголосив про свій відхід з компанії, після чого влаштувався на роботу в XPeng, китайський стартап, який нещодавно випустив свій перший повністю електричний позашляховик. Компанія стверджує, що в розробці цього автомобіля використовувалися патенти Tesla.

У судових документах йдеться, що минулого року Цао почав завантажувати копії вихідного коду автопілота Tesla в iCloud і в кінцевому рахунку перемістив понад 300 тис. файлів і каталогів. Після переходу в XPeng він вилучив майже половину файлів з робочого комп'ютера, відключив обліковий запис iCloud і очистив історію браузера у свій останній робочий день в Tesla. Юристи компанії стверджують, що XPeng незаконно заволоділа технологіями, на які було витрачено понад 5 років і сотні мільйонів доларів інвестицій.