На черговому засіданні Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), затверджено Правила надання в користування кабельної каналізації електрозв'язку.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі НКРЗІ.

Зазначений документ визначає умови доступу до кабельної каналізації електрозв'язку та регулює відносини між операторами/провайдерами телекомунікацій та власниками кабельної каналізації електрозв'язку (ККЕ), які мають намір на договірних засадах спільно використовувати ККЕ для власних потреб.

Відео дня

Документ розроблено відповідно до Закону України «Про телекомунікації», частиною 2 статті 66 якого передбачено державну регуляцію комісією тарифів на надання в користування кабельної каналізації електрозв'язку операторів телекомунікацій.

Прийняття Порядку, на думку комісії, дасть можливість врегулювати взаємодію операторів при організації доступу та надання в користування ККЕ, лібералізувати доступ і користування ККЕ, створити рівноправні умови для користування ресурсами інших суб'єктів господарювання в сфері телекомунікацій, а також сприятиме розвитку телекомунікаційної мережі загального користування України.

Основна мета прийняття цього документа - це створення рівноправних умов користування ККЕ для всіх суб'єктів господарювання у сфері телекомунікацій, що сприятиме істотному поліпшенню умов конкуренції. Правилами регламентується весь технологічний процес надання послуги: від видачі технічних умов та бронювання місця в ККЕ до прокладання кабелю та використання ККЕ.

Документ пройшов громадське обговорення, НКРЗІ розглянула всі зауваження і пропозиції, які надійшли від операторів телекомунікацій, Української асоціації операторів зв'язку «Телас», ІнАУ, УСПП.

Документ буде поданий на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

За різними оцінками, 90% кабельної каналізації країни володіє «Укртелеком», який є монополістом на цьому ринку, тарифи на доступ в ККЕ встановлює НКРЗІ.