Варшава. 27 жовтня. УНІАН. Європейський банк реконструкції та розвитку спільно зі Швецією планують до кінця року презентувати проект, спрямований на розвиток енергозберігаючих технологій в Україні.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив посол Швеції у Польщі Даг ХАРТЕЛІУС.

Він відзначив, що тема енергозбереження надзвичайно актуальна для України, котра споживає утричі більше енергоресурсів, ніж в середньому держави Європейського Союзу.

Відео дня

Посол зауважив, що проект з енергозбереження може реалізовуватися в інших державах-учасниках нової європейської політики «Східне партнерства». При цьому він додав, що разом вони можуть створити простір для співробітництва на кшталт Northern dimension.

«Ми хочемо створити щось схоже, але з фокусом на енергетичну ефективність у першу чергу в Україні», - сказав Д.ХАРТЕЛІУС.

Посол також повідомив, що 26 листопада у Стокгольмі відбудеться конференція потенційних донорів проекту, організатором якої виступили ЄБРР та Швеція.

Д.ХАРТЕЛІУС не зміг уточнити, хто візьме участь у конференції та її програму.

«Ми сподіваємося, що зможемо більш детально презентувати цей проект наприкінці цього року», - сказав він.

Виступаючи раніше на конференції, присвяченій «Європейській політиці сусідства» та «Східного партнерства» Д.ХАРТЕЛІУС висловив думку, що Україна завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій зможе зменшити споживання газу у кілька разів.

«Якщо Україна буде настільки ефективно використовувати енергію, як, наприклад, Чехія, їй взагалі буде непотрібно імпортувати газ», - заявив посол.

Як повідомляв УНІАН, у травні в Лондоні відбулася перша зустріч українського віце-прем’єра з представниками ЄБРР з питань запровадження енергозберігаючих технологій в Україні.

Довідка УНІАН. Навесні 2009 року ЄБРР заявляв про наміри виділити в найближчі три роки на енергозберігаючі технології в країнах Центрально-Східної Європи, у тому числі, в Україні, 5 мільярдів євро.