Супрун розповіла про здоровий піст / фото facebook.com/ulanasuprun

Виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун пояснила українцям, як правильно дотримуватися посту. 

На своїй сторінці у Facebook вона порадила уважно сформувати свій раціон, щоб зустріти Великдень здоровими.

▶ Менше м’яса — добре

Відео дня

"Великий піст тішить які привід не їсти процесоване м’ясо, тобто ковбаси, сардельки і копченості. Саме воно збільшує ризик деяких видів раку, а також гіпертензії й порушення обміну жирів. Зверніть увагу, що просто шматочок сала і печеного м’яса птиці аж такої загрози не становить", - стверджує в.о. глави МОЗ.

▶ Більше овочів — ще краще

"Можна їсти різноманітну рослинну їжу, отримати вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, мати здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет", - зазначила Супрун.

▶ Бобові — не лише квасоля

Бобові в раціоні - це добре, і не лише у піст. Вважайте бобові мультивітамінними пігулками. У них є вітаміни групи В, потрібні для утворення нейромедіаторів, та мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Також це джерело повноцінного білка, тобто незамінних амінокислот. Також бобові — це клітковина, а отже, здоровий кишківник і здоровий рівень холестерину.

▶ Піст — це привід згадати про гриби

Білі гриби, печериці, шиїтаке, гливи та інші гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

Читайте такожКалендар харчування на Великий піст 2019 - що можна і чого не можна їсти

▶ Низькожирова дієта — це небезпечно

Великий піст передбачає майже повну відмову від масла, олій та жирів у складі тваринних продуктів, як то лецитин яєць чи риб’ячий жир. 

Низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну. Але їх слід дотримуватися місяцями та роками, а не 49 днів. Тобто відмова від жирів протягом посту здоров’я принципово не покращить. 

У жирах є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, ставатиме гірше зір, може порушитися обмін кальцію. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі та мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.

Супрун радить їсти у піст горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння. У них є вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти.  Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу — так жиророзчинний про-вітамін А буде засвоюватися.

"І пам’ятайте — "пісні" маргарини в печиві чи громадському харчуванні - це джерела трансжирів. А трансжири збільшують запальний фон і сприяють розвитку серцево-судинних хвороб", - наголосила в.о. глави МОЗ.

▶ Яйця — потрібні

У них є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Якщо ви постуєте, то регулярно їжте соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудзу та шпинат. Все це разом дещо замінить яйця.

▶ Чим замінити молочні продукти 

Пісною альтернативою кисломолочним продуктам буде величезна миска квашеної капусти. Саме вона містить і співмірну кількість кальцію, і пробіотичні лактобактерії.

▶ Без риби буде зле

Навіть у Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Багато хто, на жаль, з різних причин рибу не їсть і без посту. А дарма: саме регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах.

▶ Шкідливо харчуватися лише кашами

У піст треба десь брати калорії, і цим джерелом стають вуглеводи. З одного боку в кашах: гречаний, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній — крім вуглеводів є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Кожна із цих круп має свою суперсилу. Наприклад, перлова та вівсяна нормалізують рівень холестерину, кукурудзяна містить селен, а в гречаній багато заліза. Каші добре поєднуються із уже оспіваними насінням гарбуза та льону і грибами.