За словами Кулініча, медзаклади скаржаться на відсутність нормального фінансування 

Народний депутат від 147-го виборчого округу Олег Кулініч звернувся з запитом до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства фінансів, вимагаючи передбачити у державному бюджеті на 2020 рік статтю видатків на функціонування районних лікарень, визнаних центрами госпітальних округів. Про це депутат заявив, виступаючи з парламентської трибуни у середу, передає РБК-Україна.

"Зараз на Полтавщині проводиться пілотний проект по реформуванню медичної галузі. Суть проекту – фінансування вторинної медичної допомоги через новостворену Національну службу здоров’я. Але чи дасть це покращення для людей – величезне питання. Медичні заклади скаржаться на відсутність нормального фінансування. Ті суми, що виділяються Національною службою здоров’я, не покривають навіть заробітної плати", - підкреслив Кулініч.

Депутат навів конкретні приклади зі свого виборчого округу.

Відео дня

"Миргородська районна лікарня, 800 працюючих, визначена як госпітальний округ. Два тижні тому стояло питання по закриттю двох терапевтичних відділень: у селищі Комишня та в Сорочинській ОТГ. Люди були доведені до відчаю. Так, в Комишні, наприклад, на зустріч до мене прийшло півсела з проханням ні в якому разі не закривати лікарні, в Сорочинцях аналогічна ситуація. Ніхто нічого не розуміє", - констатував Кулініч.

Народний депутат стверджує, що провів не одну нараду з керівництвом району, з керівництвом районної лікарні та сільськими головами, мешканці яких обслуговуються в цих відділеннях, щоб знайти хоч якісь можливі шляхи вирішення ситуації.

"Районний бюджет такого навантаження не витримує. Тільки проводити скорочення. Але як його проводити, коли Миргородська ЦРЛ – це госпітальний округ. Що скорочувати??? Хірургію чи пологове відділення? Лікарі запитають: що це за реформа, коли медсестри, фельдшери переведені на півставки, та, водночас виконують функції санітарки і завгоспа??? Люди в селах не розуміють, як їм добиратись до Миргорода, коли транспортне сполучення нерегулярне, плюс треба враховувати стан доріг. Слава Богу, з районною та міською владою все ж таки вдалося вирішити це питання до кінця року за рахунок державної субвенції! А що робити далі? Це величезне проблема. У новому бюджетному році обов’язково треба передбачати фінансування тих лікарень, які визнані центрами госпітальних округів", - переконаний Кулініч.