Доктор Комаровський розповів про щеплення від дифтерії / фото instagram.com/doctor_komarovskiy/

Доктор Комаровський дав відповіді на найпоширеніші питання про вакцинацію від дифтерії. Укрианский педіатр повідомив дуже важливу інформацію, що вакцини для дітей та дорослих від дифтеррии - різні. Щепитися дорослій людині необхідно раз в 10 років.

Про це він написав у своєму офіційному Telegram-каналі.

Читайте такожДифтерія в Україні: чи загрожує нам епідемія небезпечної хвороби (відео)

Відео дня

1. Вакцини для дітей і дорослих — різні. У "дорослих" вакцинах доза (кількість речовини, що повинно викликати імунітет) менше — як правило, у два рази. Ними прищеплюють не тільки дорослих, але і дітей "не зовсім раннього віку" — деякі вакцини, наприклад, АДС-М, застосовують для імунізації людей старше 7 років, інші, наприклад "Бустрикс", — старше 4 років.

2. Буква "М" в назві вакцини АДП-М якраз і вказує на те, що в ній міститься зменшена доза. А ще можливі такі написання: DT — вакцина від дифтерії і правця, Td — маленька буква "d" в назві означає в два рази зменшену дозу.

3. Вакцини для дорослих "тільки від дифтерії" на практиці не застосовуються. Реально використовуються або дифтерія+правець (DT), або дифтерія+правець+коклюш (DTP).

4. Як треба прищеплювати дорослих від дифтерії за правилами? Ось так: починають в дитинстві — 3 дози в перший рік життя, по 1 дозі 1,5 року, 6 і 16 років. Потім кожні 10 років — у 26, 36, 46 і т. д.

5. Учені всього світу досі сперечаються, і предмет спору виглядає так: "кожні 10 років треба робити щеплення від дифтерії і правця або все-таки кожні 10 років треба робити щеплення від дифтерії, правця і коклюшу?". Питання про доцільність вакцинації від дифтерії раз в 10 років не варто в принципі — треба, треба однозначно!

6. Порада: якщо у вас є можливість придбати вакцину для дорослих з кашлюковим компонентом — настійно рекомендую зробити щеплення від коклюшу, особливо якщо в найближчі роки ви плануєте заводити дітей.

7. Питання: "Що робити, якщо правильно щеплені у дитинстві, але пропустили необхідні вакцинації (26, 36, 46 і т. д.)?" Відповідь: отримати 1 дозу вакцини незалежно від того, 36 вам або 56 років.

Читайте такожЛікар Комаровський пояснивши різницю між сироваткою та вакциною від дифтерії

8. Питання: "Що робити, якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені

8. Питання: "Що робити, якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені неправильно, або не знаємо — щеплені чи ні?» Відповідь: отримати три дози — спочатку перша доза, через місяць — другий, через 6 місяців після другої — третю.

9. Додаткова вакцинація від кашлюку, дифтерії та правця обов'язкова для вагітних. Тобто питання не в тому, "чи можна вагітним"! Саме вагітним потрібно в першу чергу!

10. Комбінована вакцина (дифтерія+правець+коклюш — Tdap) вводиться одноразово при кожній вагітності у 2-му чи 3-му триместрі (оптимально — на терміні 26-37 тижнів). У будь-якому випадку вакцинацію слід завершити не менш ніж за 2 тижні до передбачуваної дати пологів.