УНІАН

Сонячні та теплові удари пов`язані з процесом терморегуляції в організмі. У групі ризику - люди з ожирінням, захворюваннями серцево-судинної та ендокринної систем.

Читайте такожСьогодні спека в Україні посилиться: медики радять обмежити будь-яку активність

Як пояснюють лікарі, організм генерує тепло, яке розсіюється шляхом теплового випромінювання та виділення поту. За рахунок виділення поту організм захищається  від перегрівання в умовах підвищення температури повітря, вологості, посилення рухового навантаження. При неспроможності організму  швидко в необхідній кількості  витрачати тепло наступає перегрівання. Якщо це супроводжується дефіцитом в організмі води (зневоднення), швидкість зростання температури тіла підвищується, що призводить до сонячного або теплового удару.  

Відео дня

Тепловий удар виникає при загальному перегріванні організму під  впливом впродовж тривалого часу високої температури, а сонячний – під прямим впливом  сонячних променів на голову та верхню частину шиї людини.

Для запобігання сонячному і тепловому ударам необхідно уникати тривалого перебування під прямими сонячними променями (не більше 10-15 хвилин), носити вільний одяг світлих кольорів із натуральних матеріалів, на пляж одягати легке взуття, захищати голову від сонця панамами, хустками тощо (навіть у хмарну погоду), а також парасольками.

Для захисту очей  використовувати козирки та окуляри від сонця при перебуванні на пляжі забезпечити чергування відпочинку на  піску або каменях (впродовж 10-15 хвилин) з плесканням у воді і плаванням  (10-15 хвилин – для дітей 8-12 років, 25-30 хвилин – для дітей з 13 років і старше).

У першій половині дня купання краще закінчувати не пізніше 10.00-10.30, повторне купання у другій половині дня проводити з 16.00 до 19.00. Не спати під сонцем. На пляжі широко використовувати тіньові навіси; поза межами пляжу необхідно чергувати перебування на сонці та у тіні дерев ("сонячне мереживо" дерев – сонячні проміні, які пропущені через листя дерев);

Не рекомендується організовувати у період з 10.00 до 16.00 тривалих екскурсій (автобусних, піших. Культурно-масові заходи слід проводити після 18.00 на свіжому повітрі або залах з широким доступом свіжого повітря, виключаючи протяги.

Проводити під час перебування у приміщеннях обливання обличчя, рук до ліктів, до плечей, ніг до колін прохолодною проточною водою (починати з +24º–26º С, кожні 2 дня знижати на 1º С і довести її до 16º С). Організувати широкий доступ свіжого повітря до приміщень, де перебувають діти (широку аерацію), у тому числі під час денного та нічного сну, не допускаючи протягів.

За наявності у приміщеннях кондиціонеру, різниця між температурою цього приміщення та температурою на вулиці не повинна перевищувати +10º С, для запобігання теплового удару після виходу на вулицю після тривалого перебування поруч із кондиціонером. Жінкам рекомендується використовувати віяло, не носити у спеку прикраси.

Щодня проводьте вдома вологе прибирання.

У жодному разі не залишайте дітей, немічних осіб в автомобілі без кондиціонеру.