США вперше провели операцію на мозку внутрішньоутробно / фото ua.depositphotos.com

Американські хірурги відзначилися новим науковим проривом у сфері медицини та провели першу успішну внутрішньоутробну операцію у мозку ще ненародженої дитини.

Йдеться про досягнення медиків Бостонської дитячої лікарні та лікарні Бригам енд Уоменс. Хірурги врятували дитину, емболувавши з її мозку проблемну судину. Про це пише Science alert

Йдеться про рідкісне вроджене захворювання артеріовенозної мальформації - коли в кровоносній системі між артеріями та венами виникають шунти, через які кров скидається під високим тиском безпосередньо до вен, минаючи капілярне русло мозкової речовини.

Відео дня

Зазвичай мальформація вен досить рідкісне явище. В середньому його фіксують раз на 60 тисяч немовлят. 

В цьому випадку у плода на третьому триместрі (34 тиждень і 2 дні вагітності) виявили велику кровоносну судину в мозку. Раніше медики, стикаючись з такою проблемою, зазвичай оперували подібні пороки вже після народження.

Однак цей випадок виявився особливо проблемним й лікарі боялися, що можуть не встигнути провести операцію. Тому вони пішли на ризик і за допомогою ультразвуку провели операцію немовляті до пологів.

Наразі маленькому пацієнтові вже 6 тижнів. Операція пройшла добре. Пологи через розрив плодових оболонок в матці довелося викликати передчасно, проте це не зашкодило мамі та малюкові. 

"Ми раді повідомити, що в шість тижнів немовля відчуває себе чудово, не приймає ніяких ліків, нормально харчується, набирає вагу і повернувся додому. Немає жодних ознак будь-якого негативного впливу на мозок", - поділилися хірурги своїм успіхом. 

В Україні вперше прооперували мозок з пробудженням

Нагадаємо, що 26 квітня стало відомо про унікальну операцію на мозок, яку вдалося провести українським хірургам зі Львова. Йдеться про 15-річного пацієнта Максима, який 8 років страждав від нападів епілепсії через наявність пухлини. 

Так, у львівській лікарні святого Миколая нейрохірурги прооперували Максима з виведенням з-під дії наркозу. Назвавши це операцією "з пробудженням". 

Вас також можуть зацікавити новини: