Свобода людей, які не потрапили в "карантинні табори", також обмежена \ фото REUTERS

Згідно з непідтвердженими повідомленнями і відео, що з'явилися в соцмережах, жителів китайського міста Сіань, закритого на початку року на карантин, десятками вивозять у спеціальні "карантинні табори".

Якщо вірити зображенням в соцмережах, умови життя в них мало відрізняються від тюремних: це металеві блоки розміром з вантажний контейнер, з маленьким ліжком, туалетом і умивальником. Термін утримання може становити до двох тижнів, повідомляє Бі-бі-сі.

Свобода людей, які не потрапили в "карантинні табори", також обмежена. Спочатку їм було дозволено виходити з дому в магазини за продуктами харчування, але минулого тижня влада посилила вимоги, і тепер залишати домівку можна тільки для того, щоб зробити тест на коронавірус.

Відео дня

Читайте такожУ Китаї створили сталь, яка знищує COVID-19 на поверхні

Напруга в місті стала зростати, і у вихідні в соцмережах почали з'являтися відео, на одному з яких співробітники санітарної служби б'ють чоловіка, який вийшов з дому за покупкою їжі. Пізніше влада повідомила, що працівники, які брали участь у побитті, покарані.

З початку року Китай в рамках державної політики "нуль ковіду" закрив на карантин три міста із загальним населенням 20 млн осіб. Жорсткість заходів пояснюється в тому числі приготуваннями до зимової Олімпіади, яка пройде в Пекіні з 4 по 20 лютого.

Експерти, однак, попереджають, що заразність нового варіанту "Омікрон" не дозволить досягти заявленої мети - повністю викорінити коронавірус на території Китаю.

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня 2021 року влада Китаю ввела локдаун в місті Сіань з населенням 13 млн осіб через виявлення 127 випадків інфікування коронавірусом. 

Влада видала наказ про негайне закриття міста на карантин, однак на який термін вводиться локдаун не говорилося. 

Заходи ізоляції в Сіані є одними з найсуворіших з тих пір, як Китай закрив на карантин 11 млн жителів в Ухані на початку 2020 року, де коронавірус був вперше виявлений.