062.ua

Вчені розробили спеціальну машину, яка може підтримувати життя людської печінки за межами тіла впродовж тижня. Нинішні підходи дозволяють підтримувати життєдіяльність органу впродовж кількох годин.

Але, як пише Newsweek, за допомогою нової технології дослідники суттєво збільшили цей період. Машина потенційно може збільшити кількість органів для пересадки, що дозволить розширити кількість людей, врятованих від раку й інших захворювань печінки. Цікаво те, що машина насправді може допомогти органу поганої якості навіть відновитися й зробити його придатним для трансплантації. Як виявилося, за кілька днів у машині він може повністю відновити свою функціональність.

Читайте такожНазвано симптом раку печінки

Відео дня

«Існує гостра клінічна потреба у більшій кількості донорських органів через зростання розриву між доступними трансплантатами й пацієнтами, які чекають на лікування», - сказав голова кафедри хірургії Університетської клініки в Цюріху П’єр-Алан Клав’єн.

«Щоб відновити чи навіть регенерувати печінку, ми знали, що нам потрібно збудувати машину, яка зможе зберігати орган довше, ніж будь-яке інше обладнання на ринку», - додав він.

Читайте такожХірурги успішно розділили сіамських близнючок, у яких була спільна печінка (відео)

Створена вченими машина повторює кілька ключових функцій тіла включно з виведенням відходів, циркуляцією кисню й управлінням рівня цукру. Вона працює на основі процесу «перфузії», тобто проходження рідини через кровоносну систему до органів й тканин.

«За допомогою складної машини ми намагалися повторити роботу людського тіла, щоб печінка навіть не зрозуміла, що вона за межами тіла», - сказав Клав’єн.