Кава користь і шкода / фото pixabay.com

Еспресо, лате, арабіка – ці слова відомі практично кожній людині, а кав'ярні відкривають на кожному розі. За статистикою, у світі щодня випивають 2,5 мільярда чашок кави. Історія кави як напою налічує тисячі років. І майже стільки ж років люди сперечаються про її користь, шкоду і корисну дозу. Вчені стверджують, що користь кави однозначно перевищує шкоду – якщо, звичайно, не пити її літрами.

До речі, 1 жовтня відзначається Міжнародний день кави. Це хороший привід порадувати себе чашкою напою. Раннє ми розповідали, як варити каву в турці на плиті – скористайтеся цим рецептом.

Кава: користь для організму

Кава містить чимало корисних речовин: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Всім відомі її підбадьорливі властивості, але це не єдині переваги напою. Кава має чимало інших корисних властивостей:

Відео дня
  • знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу при частому вживанні, нормалізує рівень цукру в крові;
  • на короткий час покращує пам'ять і уважність, підвищує настрій;
  • знижує ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, раку молочної залози, цирозу печінки;
  • полегшує головний біль, ефективна при мігрені;
  • покращує спортивні результати.

Існує думка, що кава підвищує артеріальний тиск і шкодить серцю. Однак вчені вважають, що все не так страшно. Кава може викликати незначне підвищення тиску у людей, які п'ють її дуже рідко. А регулярне вживання не призводить до підвищення тиску. Зв'язку між вживанням напою і серцевими захворюваннями не виявлено.

Кава вплив на організм / фото ua.depositphotos.com

Кава: шкода для організму

Попри масу корисних властивостей, напій може і нашкодити. Однак негативний ефект можна отримати тільки при надмірному вживанні або протипоказаннях. Міцна кава може підвищити рівень холестерину в крові. Напій вимиває кальцій з кісток і підвищує ризик перелому, тому його не можна часто пити дітям і літнім людям.

Читайте такожСоковитий виноград: користь і шкода ягоди, протипоказанняКава має легкий наркотичний ефект. При занадто частому вживанні може виникнути залежність. Напій має сечогінний ефект, що може привести до зневоднення. Він підсилює дію алкогольних напоїв і прискорює сп'яніння. Кава негативно впливає на колір зубної емалі.

Кава має кілька строгих протипоказань. Не можна пити напій при:

  • виразці шлунка;
  • захворюваннях нирок і дванадцятипалої кишки;
  • аритмії;
  • діареї;
  • циститі;
  • вагітності (кофеїн збільшує ризик передчасних пологів і народження дітей з відхиленнями).

Скільки чашок кави можна пити в день

Дорослій людині рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну в день. Кава середньої міцності без молока містить приблизно 100 мг кофеїну. Тому денною нормою вважається 3-5 чашок напою в залежності від міцності. Розчинна і необсмажена кава вважаються менш міцними.

Вам також може бути цікаво: