Не кожна господиня може зварити смачний рис / фото ua.depositphotos.com

Рис дуже популярний в раціоні багатьох з нас. Щоб ця крупа вийшла вдало, є кілька нехитрих прийомів. Один з них відноситься до того, чи потрібно мити рис перед варінням. Тому досвідчені кулінари відповіли на це хвилююче багатьох господинь питання і розповіли, як промивати рис.

Спочатку давайте розберемося, навіщо мити рис перед варінням, тому що відповідь для багатьох не очевидна. А ще багато хто з нас і зовсім сумніваються в тому, чи треба мити рис перед варінням. Але кулінари радять перед варінням ретельно промивати крупу холодною водою до прозорості. Ця процедура змиє зайвий крохмаль і пил з зерняток. 

Як промивати рис до варіння

Кулінари наполягають, що промивати потрібно всі сорти рису, але ця процедура злегка різниться для них. Для цільнозернового підійдуть такі дії:

Відео дня
  • насипте потрібну кількість рису в друшляк;
  • опустіть під струмінь холодної води;
  • потримайте крупу так півхвилини;
  • струсіть крупу і перекладіть в каструлю для варіння.

З білим рисом дії будуть такими ж, тільки тримати під водою його потрібно довше - хоча б пару хвилин.

Чи потрібно мити пропарений рис перед варінням

Досвідчені кулінари радять промивати будь-який рис, навіть дорогі сорти і пропарений. Справа в тому, що не відомо, де і як він зберігався до того як був запакований. Краще таку крупу помити два або три рази.

Кулінари пояснили, що таким чином ви зробите рис чистим і без зайвого крохмалю і не дасте йому злипнутися.

Але, наприклад, ви забули це зробити, то тоді точно дізнаєтеся, що буде, якщо не промити рис перед варінням - у вас вийде злипла маса непривабливого вигляду.

В якій воді промивати рис після варіння 

Коли рис якісний, добре промитий і приготований, то промивати його після готовності не варто.

Але, якщо ви все ж віддаєте перевагу промивати його після приготування, то запам'ятайте, що оброблені сорти миють в теплій воді, а дорогі - в холодній.

Чи потрібно промивати рис для каші - проста відповідь

Це той випадок, коли можна обійтися без попереднього миття крупи. Кулінари відзначили, що для рисової каші необхідний саме клейкий рис і краще взяти круглозернистий.

Вони додали, що для цієї страви рис не миють і після варіння. В іншому випадку порушиться однорідність каші.

Чи потрібно промивати рис для плову

Кулінари з досвідом рекомендують обов'язково промити рис, навіть пропарений. Якщо ви берете, наприклад, літрову банку крупи, то її потрібно висипати в каструлю об'ємом не менше 4 л. Візьміть теплу воду, ні в якому разі не холодну, інакше рис потріскається. Залийте воду і акуратно перемішайте пальцями у напрямку від дна до верху і злийте. Таку процедуру зазвичай повторюють пару раз.

А ось що буде, якщо не промити рис для плову, ви зрозумієте відразу, як тільки подивіться. Консистенція порушиться, і замість розсипчастого плову на виході ви отримаєте липку кашу. Тому кулінари підкреслюють -чим краще промитий рис, тим більш розсипчасте у вас вийде блюдо.

Раніше УНІАН писав, як приготувати апетитне різотто - рецепт італійської страви.

Вас також можуть зацікавити новини: