Різотто допоможе урізноманітнити вечерю \ фото ua.depositphotos.com

Різотто належить до традиційної італійської кухні. Якщо ви є її шанувальником, то УНІАН зібрав популярні рецепти і розповідає про те, як готувати різотто.

Для початку потрібно правильно підібрати рис - підійдуть сорти "арборіо", "карнаролі" і "віалоне нано", або, простіше кажучи, рис повинен бути круглим і коротким. 

Раніше УНІАН писав про те, як правильно варити пасту.

Відео дня

Різотто з грибами - покроковий рецепт від шеф-кухаря

Кулінар Євген Клопотенко розкрив рецепт приготування різотто з грибами. Для нього потрібні:

  • головка цибулі;
  • 100 г кореня селери;
  • одна морква;
  • зубчик часнику;
  • два перці-горошки;
  • 25 г жирного вершкового масла;
  • 150 г печериць;
  • 100 мл сухого білого вина;
  • стакан рису "арборіо";
  • 25 г пармезану.

Він радить готувати на овочевому бульйоні, але можна і на курячому або воді. Половинку цибулини і моркви, зубчик часнику і корінь селери залити літром води, кинути перець-горошок, підсолити і варити 15 хвилин. Нарізати шматочками цибулю і моркву, які залишилися, а гриби - трохи крупніше. Посмажити на вершковому маслі до прозорості цибулі. Додати гриби і випарувати сік, який з них виділився. Всипати рис і обсмажити хвилину, постійно заважаючи, щоб не пригорів. Налити вино і тушкувати 2 хвилини. Потім протягом 20 хвилин додавати теплий бульйон по одному ополонику і випарювати, поки різотто не приготується. Для орієнтиру - готовий рис буде твердим всередині і м'яким зовні. Подавати різотто гарячим, посипавши зверху пармезаном. 

Різотто з морепродуктами - покрокове приготування

Також Клопотенко поділився більш вишуканим рецептом різотто з морепродуктами. Для нього він рекомендує взяти:

  • 120-150 г рису "карнаролі";
  • 40 г цибулі;
  • зубчик часнику;
  • помідор середнього розміру;
  • 50 мл сухого білого вина;
  • 30 г вершкового масла;
  • 200 г замороженого морського коктейлю;
  • 500-600 мл курячого/овочевого бульйону;
  • 20 г пармезану.

Морський коктейль розморозити і злити воду. На сковороду кинути 15 г масла і з хвилину обсмажувати там роздавлений в лушпинні зубчик часнику. Прибрати часник і викласти морепродукти. Тушкувати до випаровування рідини, додати трохи солі і перцю.

Закип'ятити бульйон і залишити на повільному вогні. В іншій сковорідці на другій частині масла злегка підсмажити нарізану цибулю, підсолити, всипати рис, перемішати і продовжувати обсмажувати на невеликому вогні кілька хвилин. Влити біле вино і, розмішуючи, випарувати його. Додавати гарячий бульйон невеликими порціями. На цьому етапі Клопотенко радить постійно пробувати рис - готовий, він повинен бути трохи твердим всередині. Як тільки бульйон випарується, додавати наступну порцію - до тих пір, поки рис не буде готовий. В кінці посипати тертим пармезаном. Розігріти морепродукти і додати порізаний помідор. Розкласти рис в тарілки, зверху викласти морепродукти, поперчити.

Різотто з овочами - як приготувати

Саме таке різотто відмінно підійде для легкої вечері і урізноманітнить меню. Вам знадобляться: 

  • 150 г круглого рису;
  • 100 г стручкової квасолі;
  • половина цибулини і половина моркви;
  • зубчик часнику;
  • один болгарський перець;
  • 30 г замороженого зеленого горошку; 
  • 30 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • півлітра овочевого бульйону;
  • 50 г білого вина.

Зварити овочевий бульйон. Решту шматочків овочів порізати, налити в сковороду ложку оливкової олії і обсмажити. Коли вони будуть майже готові, додати горошок і ще трохи посмажити.

В іншу сковороду налити оливкову олію і туди ж додати вершкове, посмажити нарізані цибулю і часник, потім всипати туди рис, перемішати. Обсмажувати цю суміш 4 хвилини, додати вино і випарувати її. Потім вливати до рису по 150 мл бульйону і випарювати його протягом 20 хвилин. Додати до готових овочів рис, підсолити, поперчити і перемішати. Потім влити бульйон, що залишився і варити, поки рис не буде готовий.

Різотто з куркою - рецепт і покрокова інструкція

Кулінар Сергій Джуренко зазначає, що цей варіант різотто смачний і простий у приготуванні. На дві порції потрібні: 

  • стакан рису;
  • 150 г курятини;
  • одна морквина;
  • 100 г селери/пастернаку;
  • одна цибулина;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 100 мл вина;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 50 г пармезану;
  • сіль, перець, приправа середземноморські трави, лаврушка.

Зварити курячий бульйон в такій кількості, щоб в результаті вийшло 4 склянки. Скласти м'ясо в каструлю і дати закипіти. Порізані кубиками моркву, коріння селери, пастернаку і лаврушку також кинути в бульйон. Варити на маленькому вогні 20 хвилин. Потім м'ясо вийняти для охолодження, дістати лавровий лист. Каструльку c бульйоном залишити на повільному вогні - потрібно, щоб рідина була гарячою. Тим часом, в глибокій сковорідці на оливковій олії обсмажити роздавлені зубчики часнику (після того, як вони будуть готові - викинути). Далі - приготувати дрібно нарізану цибулю до м'якості. Підсолити, додати приправи з середземноморських трав. Викласти до цибулі рис, помішуючи, обсмажувати, поки він не стане прозорим. Після цього влити вино. Як тільки рис вбере алкоголь, ополоником додавати гарячий бульйон до рису. Наступну порцію бульйону вливати, коли рис вбере попередню. Час варіння рису займає до 20 хвилин. 

М'ясо крупно нарізати і викласти його, коли рис вариться вже близько 12 хвилин. Коли блюдо готове, посипати натертим пармезаном і перемішати блюдо, щоб сир розплавився.

Різотто з куркою і грибами - покроковий рецепт смачної страви

Ще один рецепт італійської страви, який не залишить байдужими ваших гостей. Для приготування візьміть:

  • 200 г курячого філе;
  • 50 г цибулі;
  • 100 г печериць;
  • 150 г рису;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 500 мд води.

Шматочками нарізати куряче філе, а цибулю півкільцями. Гриби розрізати навпіл і подрібнити пластинками. На сковорідці підсмажити м'ясо з цибулею і грибами до п'яти хвилин, помішуючи. Висипати рис, перемішати і смажити ще дві хвилини, потім влити воду. Закип'ятити і на маленькому вогні варити 20 хвилин, не забуваючи періодично перемішувати інгредієнти.

Вас також можуть зацікавити новини: