Чим не можна підгодовувати цибулю навесні / pixabay.com

У березні городники відкривають довгоочікуваний сезон. І, як тільки дозволяє погода, першою в землю відправляється цибулю. Сама по собі вона абсолютно невибаглива і її навіть не прийнято якось підгодовувати. Але якщо хочете отримати хороший урожай, то чому б і ні. І ось тут важливо знати, чим не можна підгодовувати цибулю, щоб не нашкодити їй.

Чим не можна підгодовувати цибулю навесні - які добрива їй не потрібні

  • Перегній і гній

Відразу обмовимося - ці органічні добрива цибуля любить. Вони збагачують грунт і допомагають отримати хороший урожай. Але тут є одне "але": вносити перегній і гній потрібно за пару місяців, в крайньому випадку - за 20 днів до висадки цибулі, так як органіці потрібен час, щоб розкластися. Інакше цибулі буде не вистачати фосфору, калію та інших мікроелементів, цибулини будуть дрібними, і вона буде погано зберігатися.

  • Азотні добрива та нашатир

Схожа ситуація і з азотом: цибуля насправді його любить, але в міру. Тому важливо дотримуватися правильного дозування: якщо внести таких добрив більше, ніж слід, цибуля втратить свій смак, а пір'я стане ламким.  

Відео дня

Що стосується нашатирю, то всупереч поширеній думці, то поливати ним цибулю взагалі не потрібно: засіб може привести до опіків коренів і цибулини. 

  • Кропива і дріжджі

Ці два добрива, якими користуються городники, коренеплідним рослинам не потрібні в принципі. Дріжджі використовують для того, щоб наситити грунт мікроорганізмами, але самі дріжджові мікроорганізми теж потребують харчування: тобто, замість того, щоб допомагати цибулі рости, вони будуть збіднювати грунт.

Кропива - це стимулятор росту. Вона допоможе отримати у цибулі шикарну "шевелюру". Але якщо вам потрібно виростити не перо, а саме цибулину, то кропива в якості добрива не підійде.

Чим підгодувати цибулю і часник ранньою весною

Чудове природне добриво для цибулі, а також часнику - яєчна шкаралупа. Крім кальцію, оболонка яйця містить багато інших корисних елементів, і вони, потрапляючи в грунт, довгий час живлять рослини.

Раніше ми вже розповідали, як використовувати шкаралупу від яєць в городі - її можна застосовувати у вигляді порошку або приготувати рідку підгодівлю. Для цього перетріть шкаралупу до стану борошна, залийте водою, щільно закрийте і приберіть в темне прохолодне місце на 2 тижні. Готове добриво придбає специфічний запах і стане каламутним - не лякайтеся. Для поливу рослин цю заготовку потрібно розвести водою в пропорції 1:3.

Крім цибулі, шкаралупою можна удобрювати також капусту, помідори, перець, баклажани, буряк, моркву, ріпу, смородину.  

Вас також можуть зацікавити новини: