Чому морква росте червива / фото ua.depositphotos.com

Липень - час збору врожаю домашніх овочів, в тому числі і ранньої моркви. Після викопування коренеплодів багато дачників виявляють неприємний сюрприз - сліди укусів комах і личинок. Морква - ласа їжа для морквяних мух і деяких метеликів. Щоб врятувати урожай від шкідників, на городі застосовують хімічні або органічні засоби.

Як позбутися від шкідників моркви за допомогою хімічних засобів

Найефективніше личинок і комах знищують хімічні препарати. Багато препаратів ефективні проти декількох видів комах. Але якщо вам відомий конкретний шкідник, то можна купити засіб від конкретних комахи. При застосуванні препарату важливо чітко дотримуватися інструкції і враховувати, що кілька днів після обробки плоди є отруйними.

Тютюновий настій від шкідників моркви

Народний засіб від шкідників моркви - це суміш золи і тютюну. Змішайте 300 г тютюнового пилу і 500 г деревної золи. Рівномірно посипте сумішшю землю, де росте морква, і порихліть землю граблями. Тютюновий пил можна купити в агромагазині.

Відео дня

Розчин для листя моркви з мила і овочів

В 1 літрі теплої води розчиніть кілька обмилків. Окремо залийте гарячою водою каструлю з листям томатів, тертими зубчиками часнику і полином. Залиште на день. Процідіть розчин з рослин через марлю. Змішайте мильний розчин і розчин з рослин, і полийте ділянку з морквою.

Пастки для шкідників моркви

Якщо в моркві завелися совки (коричневі метелики), проти них ставлять солодкі пастки. Візьміть кілька великих пляшок і розріжте на дві половинки. На дно налийте будь-який солодкий наповнювач, наприклад, мед або цукровий сироп. Розставте пляшки між грядками моркви.

Боротьба з личинками за допомогою селітри

З личинками на ділянці ефективно бореться аміачна селітра. На 1 кв. м землі використовуйте 40 г селітри.

Як захистити моркву від шкідників: заходи профілактики

  • Підберіть правильних "сусідів" для моркви. Морква не слід сіяти поруч з картоплею, ріпою, петрушкою і селерою - у них загальні шкідники. Добрими сусідами для моркви будуть цибуля, часник і капусти - ці рослини шкідники моркви не люблять.
  • Восени після збору врожаю моркви добре перекопайте ділянку. Шкідники зимують в землі, а якщо грунт перекопати, то комахи замерзнуть взимку.
  • Перед посадкою насіння моркви обробіть інсектицидами - тоді комахи не чіпатимуть урожай.
  • Висадіть спеціальні сорти моркви, які стійкі до комах. До них відносяться сорти Олімпус, Флакко, Калгері та інші.

Вас також можуть зацікавити новини: