Скільки страв готувати на Різдво / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Наближається Різдво 2024, яке заведено відзначати за сімейним столом. Традиційно на різдвяний стіл подають страви української кухні, а завершують трапезу кількома ложками куті.

Меню на Святвечір із 12 страв також можна подавати на Різдво. Однак варіантів різдвяної гарячої їжі набагато більше, адже до цього свята закінчується піст. Вірянам знову дозволяється їсти м'ясо та молочні продукти. Ми підкажемо кілька смачних ідей того, що готувати на Різдво для всієї родини.

Що приготувати на Різдво із закусок

Різдвяні закуски можуть бути найрізноманітнішими - від простих бутербродів до запечених морепродуктів. Готуйте те, що люблять у вашій родині.

Традиційною різдвяною закускою в українській традиції є вареники з різною начинкою. Подавайте їх зі сметаною, шкварками та зеленню. А ідеальне тісто на вареники готуйте зі склянки окропу та 3 склянок борошна.

Ще одна універсальна українська закуска - хрусткі соковиті деруни, навіть від вигляду яких течуть слинки. Оскільки піст уже закінчився, страву можна доповнити фаршем або салом.

Закусочною сумішшю можна наповнити вафельні кошики й тарталетки. Начинка для тарталеток може містити рибу, курку або плавлений сир. А якщо хочете здивувати гостей оригінальними стравами з незвичайною подачею, то зробіть швидкі закуски у формі мандарин або фаршированих крабових паличок.

Що готувати на Різдво 2025 - салати

Дуже гарний вигляд на святковому столі має салат "Різдвяний вінок". Інгредієнти можуть бути будь-якими, головне - викласти їх у формі кільця і прикрасити зверху подрібненим кропом.

Популярним на будь-якому святі залишається "Гранатовий браслет". Цей салат на смак такий самий гарний, і як зовні.

Не варто відмовлятися і від простих салатів, які люблять у вашій родині, таких як шуба, олів'є або вінегрет. Якщо хочеться класики в незвичайному виконанні - спробуйте приготувати "Оселедець під шубою" у формі рулету. Гарантуємо, що гості будуть у захваті.

Які гарячі страви потрібно готувати на Різдво

Оскільки піст уже закінчився, можна сміливо готувати будь-які м'ясні страви. Мабуть, найпопулярнішою гарячою різдвяною стравою є домашня ковбаса. Для начинки зазвичай беруть свинину, а запікають смакоту в печі чи духовці.

Доречними на будь-якому святі будуть українські голубці, які завжди швидко розлітаються зі столу. Якщо хочеться чогось вишуканішого, то вам безперечно сподобається запечена качка з яблуками в медовому соусі.

До м'ясних страв подавайте пюре або запечену картоплю. Це універсальний і нескладний у приготуванні гарнір. А якщо знати, як запекти картоплю, щоб вона була хрусткою, то всі близькі попросять поділитися рецептом.

Що потрібно готувати на Різдво / фото pixabay.com

Що приготувати на Різдво 25 грудня з десертів

Головною обрядовою стравою на різдвяному столі вважається кутя. Вона символізує торжество життя і родючість. Кутя на Різдво готуєтьсяне тільки з традиційної пшениці, а й з булгура або рису. Для вишуканого смаку можна додати апельсини або мигдаль.

У Європі популярним десертом є різдвяний штоллен - дріжджовий кекс із сухофруктами та цукатами, який кілька тижнів просочується ромом.

До чаю подайте м'які імбирні пряники - якщо дотримуватися рецепта, то печиво вийде дуже ніжним і ароматним.

Хочете знати, що на свято на честь народження Ісуса готували наші предки? Раніше ми називали традиційні страви на Різдво в Україні - крепленики, січеники, вергуни та бобальки.

Вас також можуть зацікавити новини: