Коли білити дерева восени / фото ua.depositphotos.com

Восени в садах і на дачах багато українців приступають до побілки дерев. Осіння побілка часто пояснюється необхідністю захисту дерева від морозів або зимуючих шкідників, але найчастіше це роблять лише через звичку. Чи потрібна деревам побілка і як приготувати правильний розчин для процедури - читайте на УНІАН.

Раніше ми також писали, чим обробити сад восени, щоб хвороби і шкідники були йому не страшні.

Навіщо білити дерева восени

У осінньої побілки є і прихильники, і противники. Садівники, які не білять дерева, стверджують, що користь побілки дерев не доведена і така практика не популярна в інших країнах світу, де дерева навіть без побілки прекрасно ростуть.

Відео дня

Прихильники осінньої побілки вважають, що у цієї процедури багато переваг. За їх словами, білити дерева восени потрібно для:

  • захисту дерева від зимових морозів і утворення криги на стовбурі;
  • боротьби з шкідливими комахами, які зимують в корі;
  • відлякування гризунів і зайців від пофарбованих стовбурів;
  • більш пізнього "пробудження" дерева навесні;
  • захисту кори від характерних для осені перепадів температур.

Білити дерева чи ні - кожен садівник вибирає сам. Якщо ви вирішили побілити дерева, то починайте з цієї осені. 

Коли потрібно білити дерева восени-терміни процедури

Більшість садівників починають білити дерева в кінці жовтня або на початку вересня, перед самими заморозками. Але якщо осінь видалася холодною і температура повітря часто опускається нижче +10 градусів, то можна приступити до процедури вже на початку жовтня. 

Не затягуйте з побілкою. При температурі повітря +3 градуси і нижче білити дерева вже не можна.

Як білити дерева восени - рецепти побілки

Найпопулярніший матеріал для побілки дерев - розчин вапна. Це дуже ефективний і недорогий матеріал, який легко підготувати. Але у такого розчину є значний недолік - він недовговічний і легко змивається після опадів. 

Готують вапняний розчин для побілки так: 1,5 кг гашеного вапна змішують з половиною відра води. Потім додають 250 г мідного купоросу і 50 г казеїнового клею або мучного клейстеру. Розчин ретельно змішують і настоюють деякий час.

Ще один хороший матеріал для побілки - водоемульсійна фарба. Вона дуже довговічна і не шкодить дереву, стійка до прямих променів сонця і пропускає повітря. Додавати в фарбу нічого не потрібно - просто нанесіть її на стовбур тонким шаром.

Садова водно-дисперсійна фарба - чудовий матеріал для побілки. Купити її можна в агромагазині. До складу фарби входять корисні для рослини добавки. Вона захищає стовбур від заморозків і шкідливого УФ-випромінювання, а також тримається на деревах близько 2 років. Єдиний істотний недолік матеріалу - висока ціна.

Вас також можуть зацікавити новини: