Чим корисний яблучний оцет / depositphotos.com

Яблучний оцет найчастіше застосовують у кулінарії - для маринадів, заправок, консервації. Але хороший він не тільки в салатах, а й для здоров'я і краси. Чим корисний цей продукт, як пити яблучний оцет і де використовувати зовнішньо, а також у яких випадках слід бути з ним обережним - розповідаємо в матеріалі.

Яблучний оцет - користь і шкода

Яблучний оцет - це продукт, який отримують шляхом зброджування із сидру або яблучного мусту (свіжовичавленого соку). Від звичайного білого оцту його відрізняє те, що це - натуральний продукт і в його складі всього 6% кислоти (у білому оцті зазвичай 9%). У яблучному оцті міститься яблучна, аскорбінова, пантотенова кислоти, калій, кальцій, фтор, магній, фосфор, залізо, а також вітаміни, мікроелементи.

У комплексі цей натуральний продукт поліпшує загальне самопочуття і роботу кишечнику, а крім цього:

Відео дня
  • знижує підвищену температуру;
  • нормалізує артеріальний тиск - завдяки наявності калію;
  • зменшує рівень цукру в крові та знижує холестерин;
  • сприяє схудненню - регулює засвоєння жирів і зменшує їх накопичення;
  • допомагає в разі варикозу вен - завдяки вмісту кислот оцет розріджує кров і поліпшує стан;
  • використовується в лікуванні грибка - як антибактеріальний засіб.

Яблучним оцтом можна продезінфікувати рану, вилікувати бородавки і побороти гикавку. Але, як і в кожного продукту, у нього є і протипоказання.

Кому не можна пити яблучний оцет:

  • людям із гастритами (за підвищеної кислотності), виразками, колітами, панкреатитами та іншими захворюваннями ШКТ - кислота агресивно впливає на слизові;
  • пацієнтам із цукровим діабетом, які приймають інсулін - оцет робить організм чутливішим до інсуліну;
  • людям із захворюваннями нирок - сечогінний ефект оцту збільшує навантаження на нирки;
  • тим, хто хворіє на гепатит;
  • людям із непереносимістю продукту.

Також яблучний оцет шкідливий для печінки - у разі цирозу. Крім цього, продукт не можна застосовувати в чистому вигляді - як всередину, так і зовнішньо, і в жодному разі не можна пити натщесерце. Він може взаємодіяти з ліками - наприклад, сечогінними або для лікування серцево-судинних захворювань. Тому буде правильно перед його застосуванням проконсультуватися з лікарем.

Яблучний оцет для схуднення і не тільки

Як пити яблучний оцет / depositphotos.com

Найпопулярніше застосування яблучного оцту - для схуднення. Калій у його складі допомагає виводити з організму зайву воду, після вживання оцту знижується апетит. Але дієтологи попереджають: яблучний оцет - це не панацея від зайвої ваги. Використовувати продукт можна тільки в комплексі зі збалансованим харчуванням і розумним фізичним навантаженням.

Як приймати яблучний оцет для схуднення: розбавте 2 ч. л. оцту в 1 склянці води і пийте під час кожного прийому їжі.

Як пити яблучний оцет для очищення організму: пропорція та сама - 1-2 ч. л. оцту на 1 склянку води, випивати 1-2 склянки на день.

Як правильно пити яблучний оцет - до чи після їжі? Найліпше - під час вживання їжі, можна, звісно, й до, але тільки людям зі здоровим шлунком.

У разі слабкості та хронічної стомлюваності також радять яблучний оцет - як пити, так і використовувати для розтирань. Щоб позбутися втоми, приймайте яблучний оцет на ніч по 2 ч. л.: змішайте 3 ч. л. оцту з 350 г меду, за півгодини ви заснете.

Щоб полегшити гикавку, візьміть 1 ч. л. цукру і додайте кілька крапель оцту.

Ще один важливий момент у тому, як правильно пити яблучний оцет - тільки через трубочку. Оцтова кислота може руйнувати зубну емаль, тому потрібно мінімізувати її прямий контакт із зубами. Або ж обполіскувати рот щоразу після прийому оцту.

Яблучний оцет - застосування зовнішнє

Оцет із яблук можна вживати не тільки всередину - він допомагає в разі головного болю, втоми ніг, бородавок, натоптишів, целюліту, застосовують його для здоров'я волосся.

Яблучний оцет від бородавок: змочіть в оцті ватний диск і прикладіть до бородавки на ніч.

Яблучний оцет для ніг - від натоптишів: прикладіть на ніч до ступні шматочок хліба, змочений в оцті.

Яблучний оцет від втоми і целюліту: в 1/2 склянки теплої води розбавте 1 ч. л. яблучного оцту і робіть розтирання.

Яблучний оцет для волосся: 2 ч. л. оцту на 1 склянку води. Ополіскування допомагає надати волоссю блиску і позбавляє лупи.

Як би ви не застосовували оцет - всередину або зовнішньо - пам'ятайте, що корисним є тільки натуральний яблучний оцет, у якому не більше 6% кислоти, а в складі - тільки яблука. Тому під час покупки обов'язково читайте етикетку, або ж приготуйте оцет самі.

Раніше ми розповідали, як приготувати домашній яблучний оцет з падалиці. 

Вас також можуть зацікавити новини: