Як позбутися від молі на кухні / depositphotos.com

У кожного з нас на кухні є запаси чаю, круп або спецій. І вельми неприємно раптом виявити, що там завелися шкідники. Причому, харчова моль - це не тільки метелики, але і лялечки, і личинки. Сьогодні ми поділимося порадами, які засоби від харчової молі вважаються найбільш дієвими.

Раніше ми розповідали, як правильно зберігати крупи і макарони від жучків.

Що таке харчова міль і звідки вона береться

Чим небезпечна харчова моль / depositphotos.com

Харчова міль - це сірий метелик, пік активності якого припадає на нічний час доби. Живе такий "звір" максимум три тижні, але за цей період встигає відкласти багато яєць. Доросла особина молі, потрапляючи в крупу, виробляє личинки. Сама вона нічого не їсть - продукцію знищують нові особини, причому, досить швидко. 

Відео дня

Якщо ви виявите в крупах таке сусідство, то не переживайте - справа не в вас. Найчастіше харчова міль з'являється в магазині, а ви звідти в пакетах приносите її додому. Головна ознака наявності молі - дрібна павутинка і черв'ячки жовтого кольору.

Чим можна вивести харчову міль - методи

В першу чергу потрібно пам'ятати, що таке створіння дуже любить вологу і невентильовані приміщення. Саме тому важливо правильно зберігати крупи і відразу з заводської упаковки пересипати їх в скляні або бляшані банки.

Читайте такожЯк швидко засолити скумбрію, оселедець або червону рибу: прості порадиДалі необхідно провести ревізію всієї продукції. Якщо ви помітили хоча б найменші ознаки молі - викидайте пакет і не шкодуйте. Вживання круп, уражених шкідниками, небезпечно для здоров'я навіть після термічної обробки.

У разі, якщо ви все-таки вирішили спробувати реанімувати крупу, висипте її на тарілку і поставте в мікрохвильовку на 20 хвилин. Також можна покласти в морозилку на 2-3 години. Цей же метод підходить в якості профілактики тільки що купленого товару.

Регулярно промивайте шафки мильним розчином або миючими засобами. Потім витирайте насухо і залишайте дверцята відкритими, щоб провітрити. Бажано ще відкрити вікно - міль боїться прохолоди.

Як позбутися від харчової молі народними засобами

Дієві засоби від молі / depositphotos.com

Для тих, хто готовий починати боротьбу з міллю за допомогою "бабусиних" методів, рекомендуємо наступні:

  • перцева м'ята в мішечку;
  • 3 зубчики часнику - варіант для борошна;
  • пакетики з чорним або запашним перцем;
  • спеції - лавровий лист, материнка і гвоздика;
  • апельсинові або лимонні кірки;
  • лаванда або її ароматизатор.

Пам'ятайте про те, що личинки молі здатні адаптуватися до ароматів. Так що, якщо ви поклали в заражені крупи якийсь засіб, то, виростаючи, міль вже буде стійка до нього. Вищеописані методи допомагають вбити тільки дорослу особину.

Не кращі засоби від харчової молі - перелік

Деякі господині вдаються до методів абсолютно неефективних. Ми вирішили перерахувати їх теж, щоб ви знали, на що не варто витрачати час і гроші:

  • жуйка - навіть в ментоловій міститься цукор, тому комаха зрадіє подарунку, а не злякається його;
  • борна кислота - міль буде її переносником і, навіть якщо помре, то встигне заразити інші крупи, а потрапляння такої речовини в їжу людини зовсім небажано;
  • інсектициди - на кухні марні, не особливо дієві, вбивають тільки дорослих особин, і то через раз.

Намагаючись позбутися від молі, усувайте не тільки наслідок, а й причину. Ставте москітні сітки на вікна і вентиляцію, ретельно прибирайте на кухні, не залишайте зайву вологу - наприклад, краплі на раковині. Більш того, фрукти теж краще прибирати в холодильник, щоб не провокувати комаху.

Вас також можуть зацікавити новини: