Квас користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

У жаркий і зайнятий день немає нічого бажанішого за склянку холодного квасу. Цей традиційний напій відмінно втамовує спрагу і славиться багатьма корисними властивостями. Раніше ми писали, як приготувати квас вдома, який набагато смачніший за магазинний. Проте у такого чудового напою є і шкідливі властивості, а деяким людям він взагалі категорично протипоказаний.

Чим корисний квас

Користь квасу максимально проявляється в тому випадку, якщо виготовити його самостійно. Цей ферментований напій готують на основі хліба, бузини, буряка, каші, фруктів, ягід і багато чого іншого.

Всім відомо, що квас добре втамовує спрагу і бадьорить. Доведено, що напій дуже корисний для травлення і кислотності шлунка. Після ферментації в ньому утворюється багато корисних бактерій, які покращують мікрофлору кишечника, знижують ризик здуття і запору. Також напій нормалізує водно-сольовий баланс в організмі і покращує обмін речовин.

Відео дня

Вітамінний склад квасу робить його хорошим антидепресантом, а також дуже корисним напоєм для зубів, кісток і волосся. Він знижує рівень холестерину в крові, бореться із запаленнями і зміцнює імунітет.

Кому не можна пити квас

Напій навряд зашкодить здоровим людям і в невеликій кількості. Шкода квасу проявляється в тому випадку, якщо у людини є хвороби.

  • Не варто пити квас при гастриті і виразці, оскільки він може нашкодити запаленій слизовій.
  • Квас викликає невелике бродіння в кишечнику, що не зашкодить здоровій людині. Але напій може погіршити самопочуття при хворобах печінки, нирок, жовчного міхура, колітах.
  • З обережністю варто вживати напій алергікам, адже в ньому багато алергенів.
  • Не пийте квас, якщо вживаєте антибіотики. Напій може негативно вплинути на дію ліків.

Люди, які стежать за фігурою, часто цікавляться - чи можна пити квас при схудненні. У 100 мл напою міститься приблизно 36 ккал і 5 г цукру. Це не так вже й багато, але через спрагу люди можуть випити дуже багато квасу. Тоді його калорійність буде порівнянна з повноцінною вечерею. Тому пити квас при дієті слід помірно.

Чи можна пити квас вагітним

На це питання лікарі не дають однозначної відповіді. До 6 тижнів від хмільного напою точно краще відмовитися, адже в ньому є невелика кількість алкоголю. А у плода в цей період активно формуються органи, і навіть мала кількість спирту становить небезпеку. 

Також варто пам'ятати, що квас підвищує газоутворення, через що зростає ризик появи тонусу матки у вагітної.

Однак є від напою і користь для вагітних. Він допомагає зняти нудоту, від якої часто страждають при токсикозі.

Чим корисний і шкідливий квас / фото ua.depositphotos.com

Чи можна пити квас щодня

Квас містить спирт, багато цукру і калорій, а в покупному напої є підсилювачі смаку і ароматизатори. Не варто забувати, що квас - продукт бродіння. Він багатий дріжджами, і у великій кількості напій може порушувати мікрофлору кишечника, а також викликати здуття.

Нешкідлива норма квасу - 200-500 мл на день. Пити квас кожен день можна, якщо не маєте протипоказань і не п'єте напій літрами, а також не турбуєтеся про фігуру.

Чи можна пити квас за кермом

Хоч вміст алкоголю в напої невеликий, але все ж спирт в ньому присутній. Скільки в квасі алкоголю - залежить від його способу виготовлення. У покупному квасі вміст алкоголю становить 0,1-1,5%. Сідати за кермо краще через 30 хвилин після того, як випили склянку напою. Пити його за кермом категорично заборонено.

У домашньому квасі вміст спирту може доходити до 6%. По суті це слабоалкогольний напій. Якщо ви збираєтеся сідати за кермо, то краще квас в цей день не пити.

Вас також можуть зацікавити новини: