Домашній квас - відмінна альтернатива солодким газованим напоям. Він прекрасно освіжає і бадьорить, має насичений смак і аромат. А головне, його можна приготувати з абсолютно простих продуктів, які знайдуться в кожному будинку. УНІАН зібрав для вас кілька рецептів і порад, як зробити хороший домашній квас.
Квас - простий рецепт
- Вода - 2,5 літра
- Чорний хліб - 350 г.
- Цукор - 180 г.
- Ізюм - 40 г.
Житній хліб нарізати на невеликі шматочки й підсушити їх в духовці.
У суху трилітрову банку викласти сухарі, всипати цукор і немиті родзинки. Влити в банку чисту питну воду, трохи не доливаючи до країв. Прикрити банку кришкою або марлею і поставити квас бродити в темне тепле місце на 2 доби. Через 2 дні готовий квас процідити й охолодити. Квас готовий!
Швидкий квас в домашніх умовах
- Чорний хліб - 500 г
- Вода - 3 л
- Сухі дріжджі - 2 ч.л.
- Цукор - 125 г
Житній хліб нарізати невеликими шматочками й підрум'янити в духовці до стану сухаря.
У суху трилітрову банку помістити сухарі та залити окропом до плечиків. Додати 3 столові ложки цукру і залишити до повного охолодження.
У склянці теплої води розчинити сухі дріжджі. Коли хлібний настій в банці охолоне, влити в неї дріжджовий розчин і перемішати. Накрити банку кришкою і поставити в тепле місце на дві доби.
Готовий квас процідити. Перед подачею бажано охолодити й зберігати в холодильнику.
Як бачите, квас вдома приготувати абсолютно нескладно. Для найзвичайнішого і простого квасу необхідний мінімум інгредієнтів.
Квас з лимоном і імбиром
- свіжий корінь імбиру - 30 г;
- лимон - 1 шт.;
- цукор - 1 склянка;
- сухі дріжджі - 1 ч.л.;
- ізюм - 40 г;
- вода - 3 л.
Лимон розріжте навпіл, в одній частині натріть цедру. З обох половинок вичавіть сік. Корінь імбиру очистіть і натріть на дрібній тертці.
Налийте воду в каструлю, висипте цукор, додайте лимонний сік, імбир і цедру, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і залиште рідину охолоджуватися.
Налийте в стакан воду температурою +35...+ 37°, розчиніть в ній дріжджі. Коли вода в каструлі охолоне приблизно до тієї ж температури, додайте до неї розчинені дріжджі, добре все розмішайте, накрийте ємність марлею або вафельним рушником і залиште в теплому місці на 48 годин.
Процідіть квас через сито і розлийте по банках або пластикових пляшках, в кожну додайте трохи родзинок, після чого закрийте і поставте на 48 годин в прохолодне темне місце.
Солодкий квас - рецепт
- Вода - 3 літри.
- Цукор - 300 г.
- Цикорій - 1 ст.л.
- Сухі дріжджі - 1 ч.л.
- Лимонна кислота - 0,5 ч.л.
Як приготувати солодкий квас? У глибоку каструлю всипати цикорій, цукор і лимонну кислоту, влити воду, розмішати. Поставити каструлю на вогонь і довести суміш до кипіння.
Як тільки розчин закипить, прибрати каструлю з вогню й охолодити при кімнатній температурі до 37-40°. Коли вода охолоне, розсипати сухі дріжджі по поверхні. Почекати, коли дріжджі наситяться вологою і перемішати.
Каструлю накрити марлею або кришкою і залишити квас при кімнатній температурі на 6 годин. Через 6 годин на поверхні повинна з'явитися пінка. Це означає, що дріжджі активізувалися.
Розлити квас по пляшках і відправити в холодильник на 1-2 дні.
Як зробити хороший домашній квас
Приготувати квас в домашніх умовах не так складно, як здається. Дотримуйтеся зазначених в рецепті рекомендацій і у вас все вийде.
Щоб колір готового напою був темним, а смак насиченим, попередньо висушіть порізаний шматочками хліб в духовці до легкого потемніння.
Для надання напою незвичайного присмаку при приготуванні можна додавати різні прянощі, наприклад, м'яту, кмин, апельсинову цедру.
Підготовлене сусло залишайте бродити в теплому місці. Чим вище буде температура, тим швидше пройде процес бродіння.
Готовий квас зберігайте в холодильнику і вживайте охолодженим.