Рецепт домашнього квасу / фото ua.depositphotos.com

Домашній квас - відмінна альтернатива солодким газованим напоям. Він прекрасно освіжає і бадьорить, має насичений смак і аромат. А головне, його можна приготувати з абсолютно простих продуктів, які знайдуться в кожному будинку. УНІАН зібрав для вас кілька рецептів і порад, як зробити хороший домашній квас.

Квас - простий рецепт

  • Вода - 2,5 літра
  • Чорний хліб - 350 г.
  • Цукор - 180 г.
  • Ізюм - 40 г.

Житній хліб нарізати на невеликі шматочки й підсушити їх в духовці. 

У суху трилітрову банку викласти сухарі, всипати цукор і немиті родзинки. Влити в банку чисту питну воду, трохи не доливаючи до країв. Прикрити банку кришкою або марлею і поставити квас бродити в темне тепле місце на 2 доби. Через 2 дні готовий квас процідити й охолодити. Квас готовий!

Відео дня

Швидкий квас в домашніх умовах

  • Чорний хліб - 500 г
  • Вода - 3 л
  • Сухі дріжджі - 2 ч.л.
  • Цукор - 125 г

Житній хліб нарізати невеликими шматочками й підрум'янити в духовці до стану сухаря. 

У суху трилітрову банку помістити сухарі та залити окропом до плечиків. Додати 3 столові ложки цукру і залишити до повного охолодження.

У склянці теплої води розчинити сухі дріжджі. Коли хлібний настій в банці охолоне, влити в неї дріжджовий розчин і перемішати. Накрити банку кришкою і поставити в тепле місце на дві доби.

Готовий квас процідити. Перед подачею бажано охолодити й зберігати в холодильнику.

Домашній квас / фото nur.kz

Як бачите, квас вдома приготувати абсолютно нескладно. Для найзвичайнішого і простого квасу необхідний мінімум інгредієнтів.

Квас з лимоном і імбиром

  • свіжий корінь імбиру - 30 г;
  • лимон - 1 шт.;
  • цукор - 1 склянка;
  • сухі дріжджі - 1 ч.л.;
  • ізюм - 40 г;
  • вода - 3 л.

Лимон розріжте навпіл, в одній частині натріть цедру. З обох половинок вичавіть сік. Корінь імбиру очистіть і натріть на дрібній тертці.

Налийте воду в каструлю, висипте цукор, додайте лимонний сік, імбир і цедру, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і залиште рідину охолоджуватися.

Налийте в стакан воду температурою +35...+ 37°, розчиніть в ній дріжджі. Коли вода в каструлі охолоне приблизно до тієї ж температури, додайте до неї розчинені дріжджі, добре все розмішайте, накрийте ємність марлею або вафельним рушником і залиште в теплому місці на 48 годин.

Процідіть квас через сито і розлийте по банках або пластикових пляшках, в кожну додайте трохи родзинок, після чого закрийте і поставте на 48 годин в прохолодне темне місце.

Солодкий квас - рецепт

  • Вода - 3 літри.
  • Цукор - 300 г.
  • Цикорій - 1 ст.л.
  • Сухі дріжджі - 1 ч.л.
  • Лимонна кислота - 0,5 ч.л.

Як приготувати солодкий квас? У глибоку каструлю всипати цикорій, цукор і лимонну кислоту, влити воду, розмішати. Поставити каструлю на вогонь і довести суміш до кипіння.

Як тільки розчин закипить, прибрати каструлю з вогню й охолодити при кімнатній температурі до 37-40°. Коли вода охолоне, розсипати сухі дріжджі по поверхні. Почекати, коли дріжджі наситяться вологою і перемішати.

Каструлю накрити марлею або кришкою і залишити квас при кімнатній температурі на 6 годин. Через 6 годин на поверхні повинна з'явитися пінка. Це означає, що дріжджі активізувалися.

Розлити квас по пляшках і відправити в холодильник на 1-2 дні.

Як зробити хороший домашній квас

Приготувати квас в домашніх умовах не так складно, як здається. Дотримуйтеся зазначених в рецепті рекомендацій і у вас все вийде.

Щоб колір готового напою був темним, а смак насиченим, попередньо висушіть порізаний шматочками хліб в духовці до легкого потемніння.

Для надання напою незвичайного присмаку при приготуванні можна додавати різні прянощі, наприклад, м'яту, кмин, апельсинову цедру.

Підготовлене сусло залишайте бродити в теплому місці. Чим вище буде температура, тим швидше пройде процес бродіння.

Готовий квас зберігайте в холодильнику і вживайте охолодженим.

Вас також можуть зацікавити новини: