Сучасні пралки пропонують багато різних програм для прання / фото ua.depositphotos.com

У сучасному світі складно уявити собі життя без пральної машинки: вона стала відмінним помічником, що дозволяє заощадити час. Цей побутовий прилад містить кілька програм, і вам залишається лише обрати, на якому режимі прати повсякденний одяг, додати миючий засіб і йти займатися своїми справами.

Здавалося б, що може бути простіше. Але навіть у цій справі є свої особливості, які слід знати, щоб домогтися бажаного результату - чистих речей, які зберегли свій зовнішній вигляд.

Чому краще не прати на швидкому пранні - помилка обійдеться дорого

Швидке прання - один із режимів пральної машинки, який стане в нагоді, коли одяг потрібно привести до ладу в найкоротші терміни. Залежно від моделі приладу, речі на такій програмі перуться від 15 до 40 хвилин. Але підходить він далеко не завжди.

Відео дня

Одним із головних мінусів є якість прання. При режимі швидкого прання сам процес займає десь третину від загального часу - сильні забруднення просто не встигнуть вивестися. До того ж, температура води не нагрівається вище 40 градусів. До речі раніше ми вам уже розповідали, чому не можна прати в машинці при 40 градусах. Тому, використовуйте цей варіант, якщо речі потрібно просто освіжити.

І погодьтеся, витратити воду, електрику і в якійсь мірі час, але не отримати бажаного результату - таке собі задоволення, і точно ніякої економії. Справді брудні речі краще прати при температурі від 60 градусів і вище, якщо таке дозволяє тип тканини (дізнатися про це можна на бирці, пришитій до одягу). За "комунальними" витратами ви майже нічого не програєте, а ось від результату тільки виграєте.

Режим швидкого прання підходить не для всіх типів тканин / фото ua.depositphotos.com

Другий мінус - "швидка" опція підходить не для всіх типів тканин, оскільки передбачає інтенсивне прання, в тому числі віджим на максимальних або близьких до нього оборотах.

Не слід на такому режимі прати тонкі й делікатні тканини, шерсть, і, що логічно, речі, що вимагають ручного прання. Для перших типів машинка має спеціальні режими, а для останнього варіанту у вас є руки.

Також відмовтеся від прання в "швидкому" режимі рушників, постільної білизни, халатів і т.д., - вони точно не встигнуть відіпратися за кілька хвилин при низькій температурі води. Ну, і не забувайте про "друзів наших менших" - бактерії та пилові кліщі виживуть. А багато хто з них залишаться і в самій машинці, через що з'явиться неприємний затхлий запах.

Більш того, це може виявитися поганою витівкою для самої пралки і привести до її поломки. Машинка розумніша, ніж здається - вона рівномірно розподіляє одяг по барабану. Але на швидкому режимі вона не встигне цього зробити, і речі, що добре вбирають вологу, на зразок рушників і вовняних виробів, перетворяться на важкий клубок тканини, що б'ється своєю вагою об стінки.

Обирайте програму для прання в залежності від типу тканини / фото ua.depositphotos.com

Які речі можна прати на швидкому пранні

У такому режимі можна випрати речі щоденного використання, або якщо їх потрібно просто освіжити. Наприклад:

  • футболка;
  • шкарпетки;
  • бавовняна білизна;
  • речі після спортзалу.

У деяких випадках для досягнення хороших результатів рекомендується речі попередньо замочити і натерти милом, особливо складні плями. 

Як прати кольорові речі - запам'ятайте це

Не так уже й важливо, на якому режимі прати кольорові речі - швидкому або інших. Головне правило - відокремте їх від білих речей, і непогано б розділити ще за кольорами. При виборі програми враховуйте тип тканини і температуру. Наприклад, у випадку з бавовною оптимальною для кольорових речей є температура 30-40 градусів, а прання в гарячій воді може привести до вицвітання одягу, особливо з бавовни або льону.

Оптимальною для кольорових речей є температура 30-40 градусів / фото ua.depositphotos.com

Також від типу тканини залежить і те, на якому режимі прати ковдру. Різні моделі пралок містять багато режимів, в тому числі "пух". Так що, якщо ковдра з пухом - обирайте такий режим. Для вовни є свій режим, або скористайтеся "делікатним". Прати ковдру рекомендується при температурі 30-40 градусів, без віджиму (або на невисоких обертах), а замість прального порошку краще використовувати рідкі аналоги.

Вас також можуть зацікавити новини: