Багато власників будинків замислюються про утеплення, але ніяк не можуть визначитися з датою початку робіт / фото ua.depositphotos.com

З настанням холодів багато хто замислюється про те, чим ліпше утеплити будинок. Особливо гостро ця проблема стоїть зараз, коли в багатьох областях України відключають світло й немає можливості підігрівати кімнати конвекторами. Виникає запитання: чим краще утеплити будинок зовні? Один з варіантів - очерет. Ним утеплювалися наші предки, а зараз метод отримав більш сучасну варіацію.

У цій статті ви дізнаєтеся, як працює утеплення будинку взимку очеретом. УНІАН розповість, чи можна взимку утеплювати будинок зовні та як це зробити швидко й просто.

Коли найкраще утеплювати стіни зовні будинку 

Багато власників будинків замислюються про утеплення, але ніяк не можуть визначитися з датою початку робіт. Коли можна утеплювати будинок? Експерти вважають, що найбільш вдалим часом для утеплення будинку є період з квітня по вересень. Однак ситуації бувають різними. Часом рятуватися від холоду потрібно терміново, не чекаючи весни. Чи можна утеплювати будинок в мороз? Утеплення будинку взимку здається багатьом неможливим і складним. Насправді все реально, важливо лише враховувати, що проводити роботи краще в дні, коли не буде дощу або снігу.

Відео дня

Очерет для утеплення: в чому суть

Утеплення будинку взимку очеретом - простий і бюджетний спосіб захистити своє житло від холоду. Народні умільці ось уже кілька років поспіль відроджують цю техніку, удосконалюючи її сучасними методами. Так, з очерету можна зробити спеціальні плити. Для цього потрібно просушити очерет, а потім зняти зі стебла листя. Внутрішні порожнини стебла важливо почистити, видаливши перегородки і плівки. Потім очищені стебла потрібно укладати шарами, щільно притискаючи один до одного металевими скобами. 

З очерету можна робити панелі, формуючи квадратні "плитки", які потім легко кріпити на стіни. Важливо закрити очерет сайдингом, адже без "кришки" стебла швидко розсохнуться або ж в них заведуться миші. Очерет - чудовий варіант. З ним утепленням будинку своїми руками не сильно "вдарить по кишені", а результат вас приємно здивує.

Очерет відмінно тримає тепло, дає додаткову звукоізоляцію і практично нічого не коштує. Єдине, очерет швидко запалюється. Однак цю проблему легко усунути, якщо обробити стебла спеціальними розчинами, які зроблять його практично вогнетривким.

Чим ще можна утеплити будинок

Чим краще утеплити будинок зовні? Все залежить від вашого бюджету і того, який саме будинок потрібно захистити від холоду. Якщо ви не хочете "возитися" з очеретом, то вам підійдуть інші методи. У будь-якому будівельному магазині вам розкажуть, чим утеплити будинок зовні недорого. Найчастіше стіни будинків обшивають такими матеріалами:

  • мінеральна вата,
  • піноласт
  • пінополіуретан,
  • термопанелі (шар пінопласту і готова обробка).

Кожен з цих варіантів має свої плюси і мінуси, проте результат буде один - ваш будинок стане теплим. Мінеральну вату легко кріпити, а пінопласт досить бюджетний варіант, пінополіуретан заливається між стінами, а термопанелі точно сподобаються тим, хто хоче все зробити швидко і без зайвих "рухів".

Утеплення будинку: в чому вигода

Якщо ви все ще не знаєте, що буде, якщо утеплити будинок зсередини, крім того, що ви перестанете мерзнути, то на вас чекають приємні "бонуси". Так, утеплений будинок куди простіше опалювати, він тримає тепло, а тому рахунки за комуналку в зимовий час вас не будуть засмучувати. Утеплення будинку зовні також підійде тим, хто вже зробив ремонт всередині, але задумався про додаткові заходи захисту від зимового холоду. 

Раніше УНІАН вже розповідав, як користуватися туристичною газовою плитою.

Вас також можуть зацікавити новини: