12 липня відзначається День фотографа / фото УНІАН

Щорічно 12 липня відзначається День фотографа. Проголосив його таким сам папа Римський в день вшанування святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографії.

День фотографа: історія свята

12 липня вважається також Днем Святої Вероніки, образ і дії якої послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів і фотографії.

Читайте такожБілка-акробат і здивований лемур: фіналісти конкурсу найсмішніших фотографій дикої природи

Свята Вероніка - християнська свята. Легенда про неї говорить, що коли засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, згинаючись під вагою свого хреста, спотикаючись і падаючи, у Хресній дорозі його супроводжував натовп. І коли виснажений Ісус впав в черговий раз під вагою хреста, зглянувшись над Спасителем, до нього підбігла жінка, відома під ім'ям Вероніка і, напоївши його водою, подала йому свій плат (шматок тканини), щоб обтерти обличчя. Коли вона прийшла додому то побачила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя, "справжній образ" (лат. Icona vera) особи Ісуса.

Плат Вероніки, що вважається справжнім, зараз зберігається в соборі Святого Петра в Римі. Також за християнськими переказами вона була тієї кровоточивою жінкою, яка отримала зцілення від дотику до краю одягу Христа.

Існує ряд переказів, покликаних надати образу Святої Вероніки історичні риси. Згідно із західними середньовічними легендами вона згодом проповідувала християнство на півдні Галлії, а також ототожнюється з Марфою, сестрою Лазаря. В Італії існувала легенда, згідно з якою вона зцілила імператора Тіберія за допомогою свого плата з нерукотворним образом Спасителя. Вперше розповідь про Святу Вероніку з'являється в апокрифічних Актах Пилата, що відносяться до III або IV століття.

Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день Святої Вероніки як день фотографа. Відзначати день фотографа 12 липня було вирішено ще й тому, що 12 липня 1854 року народився Джордж Істман - засновник компанії Kodak, який зробив "фотографію доступну всім".

Свята Вероніка і її нерукотворний образ Ісуса Христа

Цікаві факти про фотомистецтво

У 1826 році французький винахідник Жозеф Ньєпс Нісефор за допомогою світлових променів отримав копію гравюри. У тому ж році Ньєпс з вікна своєї майстерні направив камеру-обскуру на сусідню будову і отримав, хоч і не чіткий, але закріплений на поверхні світловий малюнок - це і була найперша фотографія, яка називається "Вид з вікна".

Перша фотографія "Вид з вікна"

Всесвітній день фотографії (World Photography Day) щорічно відзначається в багатьох країнах 19 серпня. У цей день в 1839 році уряд Франції, який купив патент французького хіміка і винахідника Луї Жака Манді Дагера (Daguerre) про метод отримання відбитка (дагеротипа), зробив відкриття дагеротипа надбанням світової громадськості.

Читайте такожФотограф непомітно посадив квадрокоптер на авіаносець ВМФ Британії (відео)

Перші фотографії були чорно-білими. При цьому ще в середині XIX століття з'явилися перші кольорові фотографії. Для їх створення використовувалися три фотокамери – на кожну встановлювали світлофільтр (червоний, зелений і синій), а потім з'єднували зображення.

Фотографи усього світу, до речі, так і не прийшли до одноголосного рішення щодо того, як краще знімати і виконувати обробку фотографії - на плівці чи в цифровому форматі. Так само як багато з них досі сперечаються про те, яким саме способом краще переносити фотографії на папір. Втім, творчі дискусії фотографів, як і в разі художників, дарують нам задоволення споглядати нові шедеври.

Кожен з нас, хто має смартфон, може відчути себе фотографом / фото УНІАН

Як святкують день фотографа

У день фотографа проводяться різноманітні конкурси, фестивалі, виставки, готуються цікаві заходи - освітні майстер-класи від відомих фотографів, квести і багато іншого.

В ХХІ століття фотографія стала масовим захопленням. Сьогодні ми не мислимо свого життя без фотографії не тільки в побутовому аспекті, а й в культурному - фото мистецтво давно стало постійним відділенням багатьох виставок, на міжнародному рівні проводяться фестивалі і конкурси для фотографів різноманітних напрямків.

Розвиток технологій призвів до того, що кожен з нас, хто має смартфон, може відчути себе фотографом. Але є й ті, хто заробляє ремеслом фотографії, чиї знімки красуються на обкладинках глянцю і в наших сімейних альбомах. У День фотографа вітають і тих, хто зробив незабутні знімки на наших випускних, днів народжень, весіль і тих, чию творчість приховують сторінки наших паспортів:)

Нехай у цих знавців кращих ракурсів, приборкувачів фокуса та експозиції завжди буде місце на флешці, заряд на акумуляторі та посмішки в об`єктивах.

А ви, здається, давно не фоткалися! Телефонуйте знайомим фотографам, вітайте і замовляйте фотосесію, можливо, у них сьогодні знижки :)

День фотографа: відео приколи