Івана Купала 2023 - дата та історія свята / фото ua.depositphotos.com

Щороку в ніч із 6 на 7 липня українці відзначають Івана Купала. Це свято відоме нам ще з дохристиянських часів і завжди було популярним серед наших предків. Церква намагалася боротися з цим язичницьким святом, але купальські ритуали та традиції передавалися з покоління до покоління.

Івана Купала у 2023 році – дата

Свято Івана Купала має фіксовану дату і щорічно відзначається в ніч на 7 липня за старим (юліанським) календарем або 24 червня за новоюліанським календарем. Зазвичай гуляння починаються ввечері 6 липня і тривають до ранку наступного дня. Урочистість збігається за датою із християнським святом Різдвом Іоанна Предтечі.

Раніше Івана Купала було присвячено дню літнього сонцестояння 22 червня. Але потім церква приурочила його до дня народження Іоанна Хрестителя 24 червня, намагаючись замінити купальські традиції християнськими.

Відео дня

Історія свята Івана Купала

Витоки звичаїв Івана Купала сягають корінням у далекі язичницькі часи. У дохристиянський період свято було присвячене літньому сонцестоянню, буянню природи та прославленню бога Сонця Ярила.

З приходом християнства свято не зникло, але втратило свій сакральний язичницький сенс. Для українців воно стало просто приводом повеселитися та розважитися. Особливо любила його молодь. У кожному регіоні України встановились власні купальські традиції. У якомусь сенсі Івана Купала стала святом закоханих, оскільки у багатьох ритуалах беруть участь пари.

Традиції святкування Івана Купала

Вода та вогонь – дві головні стихії свята Івана Купала. У воді в це свято купаються, миють волосся і пускають по ній вінки. Також на Купала ходять босоніж по росяній траві. А вогонь, за давніми повір'ями, в цей день набуває очисної сили. У багатті спалюють зламані речі та одяг хворих, а також стрибають через нього парами.

Наші пращури вірили, що рослини в цей день набувають чудодійної сили, а цілющі трави стають ще кориснішими.

Традиції Івана Купала - що можна та не можна робити / фото ua.depositphotos.com

У ніч із 6 на 7 липня народ не спав. Увечері напередодні Купали всі збираються на березі водоймища, де влаштовуються галасливі застілля з піснями, танцями та різноманітними конкурсами. Зазвичай на свято розводять багаття та стрибають через нього. Ці стрибки є свого роду обрядом очищення та способом привернути успіх.

У багатьох регіонах на Купалу раніше виготовляли штучне деревце із польових трав та квітів, яке ставили по центру села. Навколо купальського дерева водили хороводи.

Невід'ємною частиною купальської ночі є ворожіння та магічні ритуали. Дівчата ворожили по нитках, свічках, вінках та польових травах. Була популярною така розвага - дівчина кидала свій вінок у купу хлопців, а її коханий мав зловити прикрасу. Якщо вийшло, то у пари кохання буде міцним.

Що можна та не можна робити на Івана Купала

Здавна вважалося, що в Купальську ніч прокидається нечисть і влаштовує шабаш, тож у цей день не ходили на природу, щоб мавки та лісовики не потягли з собою. Тільки сміливці цієї ночі ходили шукати квітку папороті.

На Івана Купала не можна брати і давати гроші в борг, щоб не передати в чужі руки своє щастя і благополуччя. Також не слід підбирати на дорозі гроші чи втрачений кимось предмет – інакше ризикуєте звалити на себе чужий обов'язок чи вантаж.

Також за давніми віруваннями вважається, що стрибати через купальське багаття за руки не можна з ким завгодно. Робити це треба лише з коханою людиною.

Вас також може зацікавити: