Петро і Павло прийняли мучеництво в один день / Ель Греко, "Апостоли Петро і Павло"

У липні християни східного обряду святкують велике церковне свято – День апостолів Петра і Павла. У народі він також відомий як Петров день, який знаменує собою закінчення Петрового посту.

Читайте такожІменини в липні: календар для вибору імені дитині

Історія Петра і Павла

День Петра і Павла – одне з найдавніших християнських свят. Перші храми на честь апостолів були побудовані ще в IV столітті, в обох столицях Римської імперії за імператора Костянтина. Сьогодні його відзначають як західні, так і східні церкви.

Павло й Петро – одні з засновників християнства, які входили до найближчого оточення Ісуса Христа поміж 12 апостолів. Після вознесіння Христа вони проповідували християнство і творили дива. Церква шанує Петра і Павла як первоверховних апостолів, оскільки в Діяннях апостольських мова йде переважно про їх працю.

Згідно зі священним писанням, Петро і Павло прийняли мученицьку смерть за віру в один день – 29 червня за юліанським календарем (12 липня). Хоча в різних джерелах по-різному оцінюють, чи сталося це в один день, чи смерть Павла наступила на рік пізніше. Відомо, що Петра розіп'яли головою донизу, а Павлу відрубали голову.

Петра і Павла шанують як православні, так і католики / Ікона "Петро і Павло", монастир Каракал, Афон

Коли день Петра і Павла 2020

У православній традиції День Петра і Павла відзначається щороку 12 липня. Католицька церква вшановує першоверховних апостолів 29 червня.

День Петра і Павла в 2020 році припадає на неділю.

Петрів піст 2020

У православних церквах Дню Петра і Павла передує Петрів піст, який називають також постом П'ятдесятниці.

Він починається через тиждень після Дня Святої Трійці і закінчується 12 липня. Цього року піст розпочався 15 червня.

Традиційний Петрів піст передбачає заборону на продукти тваринного походження – м'ясо, молоко, яйця. При цьому споживання риби обмежене не так суворо. У дні святих, які припадають на піст, в народі було заведено пекти рибники – запікати рибу в тісті цілою.