День залізничника України 2020 - дата / фото УНІАН

Щороку в останній місяць осені своє професійне свято відзначають працівники залізничного транспорту України.

День залізничника в Україні – дата

День залізничника України має сталу дату святкування. Так, уже майже 20 років він відзначається 4 листопада.

Історія Дня залізничника України

Читайте такожВихідні у листопаді: коли та скільки відпочиватимуть українціСпочатку День залізничника в Україні святкували в першу неділю серпня. Свято було засноване в липні 1993 року відповідно до указу першого президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників залізничного транспорту країни.

Відео дня

Однак у грудні 2002 року указом тодішнього президента Леоніда Кучми його було перенесено на 4 листопада. Дата була обрана не випадково. Саме цього дня у 1861 році на територію України – до Львова – прибув перший поїзд, який називався "Ярослав". Цей потяг з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів. У нинішньому розумінні "Ярослав" був поїздом міжнародного сполучення.

Загалом же свято бере початки з 1896 року в Російській імперії. До наших днів дата його святкування неодноразово змінювалася.

Українська залізниця нині

Залізничне сполучення має важливе значення в житті людей та економіці кожної країни. Транспортні артерії, що з’єднують єдиною магістраллю міста й віддалені населені пункти, є надійною опорою у розвитку і функціонуванні більшості регіонів.

"Українська залізниця" – національний перевізник вантажів та пасажирів. Вона має розгалужену мережу залізничних шляхів, загальна експлуатаційна довжина яких складає понад 22 тис. кілометрів.

Коли День залізничника України у 2020 році / фото УНІАН

У відомстві "Укрзалізниці" перебуває шість залізниць (Львівська, Одеська, Придніпровська, Південна, Південно-Західна, Донецька), майже півтори тисячі станцій, 125 основних вокзалів, більш ніж 7 тисяч пасажирських і майже 120 тисяч вантажних вагонів.

Роботу "Укрзалізниці" забезпечують понад 300 тисяч залізничників: колійників, енергетиків, зв’язківців, машиністів, провідників вагонів, диспетчерів, чергових по станціях та інших професій.

Вас також можуть зацікавити інші новини: