Що треба робити на Стрітення Господнє / ua.depositphotos.com

2 лютого за новим церковним календарем та 15 лютого - за старим православні християни відзначають Стрітення Господнє. У народному календарі - свято Стрітення. Розповідаємо, які існують народні традиції, обряди та прикмети цього дня.

Що потрібно робити в церкві на Стрітення Господнє

Одна з найстаріших традицій свята Стрітення - освячення свічок в церкві. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свіч" - над свічками промовляють молитву, потім окроплюють їх святою водою і роздають вірянам. Стрітенські свічки забирають додому і запалюють під час молитви.

Часто стрітенським свічкам приписують магічні властивості - ніби вони здатні відганяти злих духів і оберігати будинок від блискавки. Церква вважає, що у цього повір'я язичницьке коріння, а силу має тільки молитва, для якої і запалюється свічка - з особливим проханням до Бога.

Відео дня

Освячені на Стрітення свічки зазвичай зберігають біля ікон протягом усього року. Вважається, що недогарки від цих свічок не можна викидати - краще віднести до церкви для переплавки. Також заборонено їх передавати "цілителям" і "знахарям" - це розцінюється як святотатство.

На Стрітення також освячують воду - вона вважається цілющою, і, за повір'ями, допомагає від хвороб і пристріту. Раніше існував звичай опівночі на Стрітення набирати воду з трьох колодязів - нібито вона має чудодійні властивості. Цією водою окропляли хворих, в ній купали дітей.

Які обряди проводять на Стрітення

За старих часів на Стрітення проводили спеціальний обряд. Вважалося, що після зими в оселі накопичується негативна енергія, й вона може накликати в дім біду.

Обряд проводив найстарший чоловік в домі: брав у руки ікону Ісуса Христа або Стрітення Господнє, виходив з дому, закривав за собою двері, через 5-10 секунд стукав і заходив назад. Потім обходив місце, в якому сім'я проводить найбільше часу. Три рази зупинявся і говорив: "Господи, Боже наш, увійди до нас і благослови!". Після цього обходив усі кімнати. 

Прикмети на Стрітення Господнє

У народі вважають, що цього дня зима зустрічається з весною, тому особливу увагу звертали на погоду. Кажуть: "Яка погода на Стрітення, така і весна буде":

  • почався капіж - буде хороший урожай пшениці, а якщо хуртовина - хліба не буде;
  • півень нап'ється води - весна буде рання і тепла;
  • небо зоряне - весна пізня;
  • якщо сонце перед заходом вигляне, значить вже пройшли останні морози;
  • якщо заметіль триватиме цілий день, то і зима розтягнеться ще на один місяць.

Радять цього дня звертати увагу і на народні прикмети:

  • на Стрітення не можна вимітати сміття з дому;
  • якщо шити і вишивати в цей день, то в дім може вдарити блискавка;
  • не варто вирушати в далеку дорогу - розлука може стати довгою;
  • лаятися на Стрітення - до біди;
  • класти гроші на кухонний стіл - до бідності.

З грошима на Стрітення треба бути особливо обережними: якщо знайшли на дорозі гроші, то піднімати не можна - аби не взяти разом з ними щось недобре. Вірити у ці прикмети чи ні - особиста справа кожного, але знати про них на завадить.

Вас також можуть зацікавити новини: