День Теплого Олекси - історія та традиції / фото ua.depositphotos.com

День святого Олексія кожного року святкується 30 березня. У народі вірять, що цього дня приходить справжнє тепло, звідси друга назва свята – Теплий Олекса.

Хто такий святий Олексій

Преподобний Олексій народився в IV ст. у побожній і заможній римській сім’ї. Досягнувши зрілості, він залишив родину і зрікся привілеїв свого походження.

Читайте такожБлаговіщення 2021: що означає, коли святкуємо, історія та традиціїСвятий Олексій відбув на схід, поступово діставшись до міста Едесси, що на території нинішньої Туреччини. Там він вів життя убогого жебрака й щодня молився при місцевому храмі Пресвятої Богородиці.

Відео дня

Одного разу паламареві церкви явилася Діва Марія і вказала на праведного Олексія як на чоловіка Божого. Богородиця звеліла ввести його до храму. Після цього багато людей дізналися про праведника й стали шанувати його.

Однак святий, на бажаючи слави, залишив місто й зрештою після довгих років мандрів повернувся до рідного дому в Римі. Батьки святого Олексія не впізнали рідного сила й дозволили йому жити при будинку, даючи харчі з власного столу. Там Олексій прожив ще 17 років, терпеливо зносячи різні прикрощі від слуг. Після смерті при ньому знайшли записку, в якій було сказано, ким він є насправді. Поховали Олексія у Римі.

Традиції дня святого Олексія

Вважається, що цього дня приходить справжнє тепло, тому господарі починали готуватися до польових робіт: виносили на вулицю картоплю для посадки, ремонтували садовий і городній інвентар. Усю домашню роботу намагалися зробити впродовж дня, адже ввечері вся сім’я повинна зібратися за трапезою й провести зиму.

Пасічники цього дня прогрівали вулики на сонці, окроплюючи їх освяченою в храмі водою. А рибалки займалися плетінням сіток для рибного лову – вона вважалася щасливою і в неї весь рік добре ловилася риба.

Що можна та не можна робити у день святого Олексія / фото ua.depositphotos.com

Свої традиції дня були й у дівчат – вони виходили в поле закликати весну. Робили це так: взявши у поле полотно, кланялися на всі боки й промовляли: "Ось тобі, весна-мати, нова обновка!". Полотно залишали у полі з пирогом, аби задобрити тепло.

У передостанній день березня в народі було прийнято збирати бруньки берези, адже вважалося, що вони мають особливу цілющу силу. Також на теплого Олекси збирали березовий сік і пили його всією родиною.

У храмах святому Олексію молилися про гарний урожай і теплу погоду.

Що не можна робити на Теплого Олекси

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяУ день святого Олексія не можна шити, в’язати, прати та займатися важкою фізичною працею.

Жінкам, у яких маленька дитина, не можна давати в борг та виносити з дому хліб, адже таким чином можна "віддати долю дитини".

На теплого Олекси заборонялося сідати в сани. У народі казали: "Прокатають сани повз бажань". Пов’язано це було з тим, що сніг танув стрімко, і санний шлях ставав непридатним для їзди.

Також люди вірили, що не можна планувати далеку дорогу, бо не буде в ній щастя.

Вас також можуть зацікавити новини: