Коли відзначаємо Різдвяний святвечір 2022 / depositphotos.com

Святвечір - останній день перед Різдвом, святом народження Ісуса Христа. Цього дня віруючі духовно та тілесно готуються до свята. Це останній день, коли дотримується Різдвяний піст. Відзначається Святвечір 6 січня.

Детально про те, що робити на Святвечір, і коли настане Різдво в Україні - читайте на УНІАН.

Як відзначають Різдвяний святвечір - історія та церковні служби

З року в рік Різдвяний святвечір відзначають 6 січня - за день до святкування Різдва Христового. Люди готують сочиво і пригощаються ним після появи першої зірки. Ця традиція виникла на підставі легенди про появу Віфлеємської зірки, яка сповістила людей про народження Христа. Саме тому віруючі до цього дня постяться.

Відео дня

До кінця вечірні необхідно дотримуватися суворого посту і утримуватися від пщіі тваринного походження. Якщо ви причащаєтеся на нічній літургії, то останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за шість годин до причастя. 

Після закінчення літургії священики виносять в центр храму свічку і співають тропар Різдва Христового. Різдвяна всеношна триває приблизно три години, потім служать літургію, а вже потім настає святкування Різдва.

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський розповідає:

Різдвяний святвечір - це величезна тема. Завершується Різдвяний піст і сама підготовка в цей день - вважалося, що людині треба суворо поститися до самої вечері. І для цього готується спеціальна їжа в традиціях. На Святвечір збирається не тільки вся сім'я, а й предки. Ми знаємо, що це традиція в українців - обережно сідати за стіл. Навіть є таке повір'я, що треба подмухати, щоб не сісти на душу якогось померлого. Також потрібно стелити чисту скатертину. Жінки готують їжу, упорядковують все в будинку, тому що треба в цей Святвечір не забувати і про скотину, її також треба годувати, щоб вона не образилася і не сказала Господу, що за нею погано доглядають. Їй треба дати свіжого сіна, якщо у вас є корова... свиней нагодувати.

При цьому, експерт акцентує увагу на тому, що не існує такого поняття, як "православне" або "католицьке" Різдво. Всі християни відзначають його 25 грудня, але тільки за різними стилями - або Григоріанським, або Юліанським або Новоюліанським.

Більшість православних християн світу святкують, як католики і протестанти. Тільки чотири-п'ять церков православних святкують за старим стилем. А все: Вселенська церква, Елладська церква, - всі вони православні, всі святкують 25 грудня, тому що вони перейшли на Новоюліанський стиль, який збігається з Григоріанським. А ми ще залишаємося (святкувати 7 січня - УНІАН). Тут питання вже швидше особисте. Як кожна людина сама для себе вирішує.

- каже Ігор Козловський.

Що треба робити в Різдвяний святвечір - традиції святкування

Як правильно відзначати Святвечір-традиції / depositphotos.com

У давнину люди відзначали Святвечір, дотримуючись головних заповітів свята - ставили пишну ялинку, прикрашали її зірками, а під нею ставили вертеп - подобу печери, де народився Господь. Слов'яни заздалегідь готували подарунки, причому, не тільки для своїх рідних, але і для сторонніх людей.

Читайте такожВихідні на Різдво та Новий рік 2022: скільки днів відпочинку отримають українціБлагодійність була невід'ємною частиною свята, тому 6 січня прийнято було роздавати свої речі нужденним і подавати милостиню. Крім того, православна церква рекомендує сповідатися в цей день, тоді у вас вийде зустріти Різдво Христове з чистою душею і помислами.

З давніх-давен віруючі влаштовували барвисті вистави, переодягалися в костюми і розігрували народження Христа. Театр міг бути і ляльковим - все залежало від бажання, можливостей і традицій, які шанують християни.

Ігор Козловський нагадує, що на Святвечір дуже важливо готувати дві страви, які уособлюють символи народження і смерті:

  • "Кутья" - символ смерті, таке частування здавна було поминальним. У старовину її варили з перетертим маком, родзинком, з ячменю або пшениці. Зараз готують з рису - це порушення традицій. Історик жартує з цього приводу:

Традиційно кутю варили з того зерна, яке росте на цій землі, тому що предків знали. Ми ж не в Китаї живемо і тому варити з рису, це означає, що твої предки - китайці.

  • Узвар - символ народження, його на Русі давали породіллям. Його потрібно варити самостійно і це вважається обов'язковою традицією.

На столі ще можуть бути пісні вареники, риба або борщ з карасями. Загалом готується 12 пісних страв на Святвечір. Головне - не використовувати олію і не готувати м'ясні страви. Якщо повертатися до розмови про кутю, то їсти її необов'язково. Це, швидше, символічна страва, яку залишають на підвіконні або столі, щоб предки пригостилися. Також кутю прийнято носити хресним.

Що можна і не можна робити на Святвечір - прикмети і заборони дня

Однією з найважливіших традицій свята, крім вищеописаних, вважається колядування. Незважаючи на те, що колядки були популярні в дохристиянські часи, церква їх не забороняє. 

Категорично забороняється напередодні Різдва носити темний одяг - краще вибрати щось світле і свіжовистиране. Лаятися і сваритися теж не можна, атмосфера свята радісна, а енергетика сильна, так що, порушивши заборону, ризикуєте накликати на себе біду.

Гадати теж не можна - у церкви вельми категорична думка з цього приводу. Вважається, що всі спроби дізнатися майбутнє - від лукавого. Для віруючої людини подібні дії - гріх. Не варто займатися домашніми справами: прати, шити, прибирати. Єдиний виняток - приготування страв до свята.

Вас також можуть зацікавити новини: