Яке церковне свято 5 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

5 листопада за новим церковним календарем згадують мучеників Галактіона та Епістимію. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що можна попросити у святих, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

5 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 листопада (18 листопада за старим стилем) - день пам'яті мучеників Галактіона та його нареченої Епістимії, які загинули за віру.

Галактіон і Епістимія жили близько 250 року в місті Емесі (Фінікія). За переказами, Галактіон був пізньою дитиною: його батьки довгий час залишалися бездітними, але після того, як охрестилися, у них народився син. Його також виховали в християнській вірі і дали йому гарну освіту. У Галактіона був шанс зробити хорошу кар'єру, але йому більше подобалася самотність і молитва.

Відео дня

Юнака заручили з дівчиною Епістимією, але з весіллям він не поспішав. Це не дуже подобалося родині нареченої, тоді Галактіон розповів, що одружитися йому не дозволяє те, що дівчина - язичниця. Епістимія прийняла християнство, а хрестив її сам Галактіон. Через деякий час вони роздали своє майно нужденним, а самі пішли на гору Публіон, де були таємні жіночий і чоловічий монастирі. Там вони прийняли чернечий постриг і провели кілька років.

Це були часи правління імператора Деція і намісника Секунда, які влаштовували гоніння на християн. Коли правителю донесли про таємні обителі, він відправив туди своїх воїнів. Ченці встигли втекти в гори, а Галактіон залишився в келії. Його повели на суд до правителя. Епістимія, побачивши це, вийшла з укриття. Обох катували, щоб змусити відректися від віри, але безуспішно. Святі Галактіон і Епістимія померли мученицькою смертю. 

Свято 5 листопада за старим стилем - день пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 23 жовтня

Прикмети на 5 листопада

Що говорять прикмети на 5 листопада / pixabay.com

За прикметами цього дня судили, коли ж настане зима і якою вона буде:

  • випав перший сніг - через 40 днів зима;
  • сніг випав і не тане - до теплої зими;
  • град цього дня - зима настане наприкінці листопада;
  • захід яскравий - непогожа погода буде кілька днів.

У народному календарі 5 листопада - свято Галактіон і Епістимія. Цей день вважався останнім, коли можна копати редьку. 

Що не можна робити 5 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо подружжю;
  • лихословити, пліткувати;
  • відмовляти в допомозі.

За народними прикметами цього дня краще не починати важливих справ, не підписувати важливі документи і не робити великі покупки.

Що можна робити 5 листопада 

До святих Галактіона та Епістимії звертаються в молитвах жінки, які не можуть мати дітей, і незаміжні дівчата - з проханнями про хорошого чоловіка. Подружжя просять святих зміцнити шлюб, залагодити сварки, нерозуміння і недовіру.

Як уже говорили, цього дня закінчували збирати редьку, з якої готували страви в пісні дні, наприклад, пожимали на стіл квашену капусту з редькою. Також господині, щоб відгородити дім від нещасть, обходили всі кімнати і читали молитву. Був ще один звичай: для щасливого заміжжя дівчині вранці потрібно випити склянку теплого молока з медом. Чи допомагало це знайти хорошого чоловіка - історія замовчує, але в сезон застуд і вірусів такий напій точно зайвим не буде.

5 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Григорій, Гавриїл, Тимофій, Памфіл, Тихон, Галактіон.

Вас також можуть зацікавити новини: