Яке свято 18 грудня / фото Марина Григоренко

У цей день у світі відзначаються День вдячності сніжинкам, День арабської мови (ООН), Міжнародний день мігранта (ООН).

В Україні - День працівників органів РАГСу, в США - День штату Нью-Джерсі, "Супер субота", День вантуза на голові, День вінків по всій Америці, День випічки печива, День смаженого молочного порося, День розмови по телефону як ельф, в Бразилії - День маффіна, в Білорусі - День профілактики травматизму, в Молдові - День поліції, в Киргизстані - День працівників страхового ринку, в Нігері - День Республіки, в Катарі - Національний день.

Пам'ятні дати 18 грудня, річниці та події

У 1865 році в цей день була прийнята Тринадцята поправка до Конституції США, що скасовує рабство.

Відео дня

У 1953 році було розпочато кольорове телевізійне мовлення з використанням системи NTSC.

Читайте такожЯлинка в Києві на Новий рік: коли запалять столичну красуню і як вона виглядає18 грудня 1958 США запустили перший у світі супутник зв'язку на земну орбіту. Сателіт SCORE (в розшифрованому вигляді - "Сигнал зв'язку за допомогою релейного обладнання, що обертається по орбіті") став першим досвідом землян в трансляції повідомлень і запам'ятався як перший "говорить" супутник в історії.

18 грудня 1994 року відомий французький спелеолог Жан Марі Шове з двома помічниками обходив ущелину Пон-д'Арк у французькому департаменті Ардеш. Дослідники натрапили на печерну галерею. Направивши ліхтарик на кам'яну стіну, археологи побачили на ній древній малюнок мамонта. Детальніше дослідивши грот, вони знайшли більше трьохсот портретів тварин. Тут були і леви, і носороги, і коні…

Цілий наскальний звіринець! На південному сході Франції є досить багато печер з подібним наскальним живописом, проте жодна з них не може зрівнятися з печерою Шове ні за розмірами, ні за збереженням і майстерності виконання малюнків. Вік деяких з них досягає 30-33 тисяч років. Французький археолог Жан Клотт, ретельно дослідивши печеру Шове, заявив, що наші предки напевно навчилися малювати ще до переселення в Європу. А прибули вони сюди близько 35 тисяч років тому.

У 2001 році сталася сильна пожежа в соборі Святого Іоанна Богослова, розташованому в Нью-Йорку у верхній частині Манхеттена.

Читайте такожДень Святого Миколая 2021: дата, традиції, варіанти подарунків дітям18 грудня 2004 року в Пекінському оперному театрі завершився перший в історії міжнародний конкурс "Міс пластична хірургія". Перемогу здобула 22-річна Фен Цзянь, студентка з Цзінліня. Хірурги допомогли їй обзавестися складочкою на віках, позбутися від жирових відкладень на животі, облагородити форму скул і скорегувати овал обличчя. Всього дівчина перенесла чотири пластичних операції. Красуня висловила надію, що цей конкурс стане добрим знаком для публіки, додавши, що подібні заходи допоможуть розвіяти забобони, пов'язані з "пластикою".  

Переможниця отримала цінні подарунки на суму 50 тисяч юанів (6 тисяч доларів). До фіналу дійшли 19 претенденток у віці від 17 до 62 років. Щоб виключити можливість обману, від конкурсанток зажадали довідки про хірургічні втручання. Ідея такого змагання виникла кількома місяцями раніше, коли на одному з китайських конкурсів краси журі дискваліфікувало учасницю, дізнавшись, що та виправила свою зовнішність за 110 тисяч юанів (13 тисяч доларів). В даний час в Китаї спостерігається бум пластичної хірургії, по всій країні зростає мережа клінік, що пропонують весь спектр послуг - від ліпосакції до зміни розрізу очей. Обсяг ринку пластичних операцій становить понад 4 мільярди доларів на рік.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 18 грудня вшановує пам'ять преподобного Сави Освяченого. Інші назви свята: "Сава", "Саввін день", "Сава з салом". 

Що сьогодні не можна робити

У цей день краще ні за яку роботу не братися – все може піти прахом. 

Прикмети на 18 грудня  

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • білки залишають гнізда і спускаються з дерев - до відлиги;
  • небо зоряне - до морозів.

Іменини 18 грудня 

Іменини у Сергія, Гурія, Захара, Геннадія та Іллі.

Читайте також: