Багато хто стикається з питанням: чим підгодувати буряк, якщо погано росте / depositphotos.com

Немає такого городу в Україні, де не вирощувався б цей багатий на вітаміни коренеплід. Підготуйтеся до весняно-літнього сезону правильно - читайте на УНІАН, чим підгодувати буряк для гарного врожаю.

Раніше УНІАН вже перерахував 7 перевірених варіантів, як зберігати буряк в домашніх умовах на зиму.

Варто відзначити, що серед існуючої безлічі сортів найбільше в їжу підходить столовий буряк (червоний). Про його особливості висадки і підгодівлі й йтиметься далі.

Відео дня

Навіть якщо у вашій родині не їдять цей продукт, це ще не причина відмовлятися від його вирощування. Згадайте хоча б усіма улюблений борщ - смак страви різноманітніший і солодший, коли до нього додають домашні овочі. До того ж, буряк можна використовувати у невеликій кількості в інших рецептах, наприклад, як харчовий барвник у кондитерських кремах. Це вже не кажучи про те, що буряк дуже багатий на вітаміни. 

Багато господинь садять буряк поруч з морквою. Цей тандем дуже корисний насамперед для самих культур і вимагає одних і тих же умов. 

Що не любить буряк - врахуйте ці нюанси перед висаджуванням

Буряк і морква, як і інші городні культури, вимагають в міру світла і тепла, хоча, у порівнянні з іншими овочами, не є такими вже вибагливими у висадці.

Розповідаємо, чого краще уникати, коли садите буряк і моркву:

  • Уникати холодних місць і температури. Під час висадки буряка і моркви завжди намагайтеся підшукувати місця під сонцем з легким пухким грунтом, але не під прямими променями, інакше кущі ваших овочів будуть в'янути - навіть за умови організації постійного поливу. Якщо під час висадк буде до +25°С, то насіння проросте вже за лічені дні. А ось за температури не вище 5°С паростки з'являться не раніш ніж через три тижні.
  • Уникати ділянок, на яких висаджували ріпак, цукровий буряк та / або соняшник. Вони дуже виснажують грунт, тому ваші коренеплоди не отримають належного "захисту" перед температурними коливаннями або сезонними інфекціями.
  • Уникати тісноти. Буряк і морква дуже люблять простір. Перед посівом розрахуйте дистанцію між рядками (8-10 см під час появи листочків або 30 см на початку) для уникнення перезапилення і для достатньої кількості освітлення, а після їхнього проростання - обов'язково проріджуйте. Однак занадто велику відстань теж не бажано залишати, в іншому випадку великими виростуть не плоди, а бадилля.

Оскільки буряк і морква є теплолюбними овочами, садити їх слід наприкінці квітня - початку травня. Головне - не забувайте, що гарантією хорошого врожаю є ваша щоденна турбота. 

Чим удобрювати буряк, якщо погано сходить

Як вже зазначалося вище, особливого догляду за морквою і буряком не потрібно, але, додамо, тільки за умови, що ви правильно підживите грунт і насіння. 

Наприклад, насіння буряка перед посівом залишають на ніч у розчині золи (1 ст.л. золи на літр води), у лунки деякі городники додають курячий послід з соломою або коров'як. А ось насіння моркви радять перед посівом змішати з вологим піском (але це дуже ризикований метод, бо після такої підгодівлі можуть завестися слимаки). Сам грунт перед посадкою слід удобрити компостом.

Якщо ж ви бачите, що насіння не сходить або сходить дуже повільно, то ось кілька варіантів, як підгодувати буряк після проростання: 

  • Нашатирний спирт. Це хороший засіб, якщо вашим овочам не вистачає азоту або якщо ви боретеся з паразитами. 1-2 ст. л. розчиніть у 10 л води і підживіть грунт на грядках. 
  • Дріжджове підживлення + деревна зола. Така підгодівля зміцнить коріння рослин і зробить їх стійкими до весняних температурних стрибків. На 10 л теплої води додайте 10 г сухих або до 200 г свіжих дріжджів і 2-3 ст.л. цукру. Після 2-3 годин настоювання треба окропити розчином бурякову грядку, попередньо нанісши 100 г на 1 кв.м. деревної золи. 
  • Трав'яний "чай". Це, мабуть, найкраще добриво для буряка. Воно наситить ваш коренеплід необхідними мікроелементами і бактеріями-помічниками. Набийте бак ємністю до 50 л кропивою, бадиллям та іншими бур'янами (без насіння!), залийте все водою і залиште розчин бродити 10 днів (при цьому не забуваючи щодня його помішувати). 
  • Солі. 1-2 ст.л. солі розчиніть в 10 л води і вносьте в грунт, намагаючись не зачіпати листя. Варіант хороший тільки тоді, коли листя буряка набули червонуватого відтінку. Ця підгодівля зробить буряк і моркву соковитішими і цукристішими. 
  • Вапно. Головний ворог насіння буряка і моркви - кислий грунт. Щоб уникнути неприємних наслідків, такий грунт радять полити вапняним розчином (стакан вапна на 12 л води), коли крізь грунт пробилося до 5 листочків на кожному з рослин. 

У червні листя буряка підживлюють розчином марганцівки, борною кислотою і сечовиною - вранці і ввечері.

У разі дотримання всіх правил перший врожай буряка вам вдасться зібрати вже наприкінці серпня - початку вересня. 

Вас також можуть зацікавити новини: