Чим обробити смородину навесні від шкідників народними засобами / pixabay.com

Своєчасне обприскування кущів смородини навесні - це гарантія здорової рослини, а значить, і хорошого врожаю. Культура часто піддається "атакам" комах і хвороб, тому важливо вчасно вжити заходів і з'ясувати, чим обприскувати смородину навесні до розпускання бруньок.

Раніше ми говорили про те, чим підгодувати смородину, щоб зібрати не одне відро ягід.

Чим обприскати червону смородину і чорну від хвороб - варіанти

Перш ніж починати обробку куща, важливо врахувати особливості регіону, де він росте. Якщо на грядках ще лежить сніг, на дворі панує глибока зима, а вночі температура зі знаком мінус, то торкатися до смородині безглуздо. Всі паразити і хвороби, небезпечні для вашої рослини, знаходяться під надійним сніговим "куполом", і ніякі засоби їм не страшні.

Відео дня

Головні ознаки, що смородину можна обробляти: 

  • сніг розтанув, але земля ще тверда;
  • бруньки набрякли, але ще не розкрилися.

Тільки при таких обставинах можна починати процедуру обробки і підгодівлі куща. Насправді, хвороб, які загрожують рослині, небагато, але вони є, і можуть неабияк зіпсувати вам нерви і урожай. Найчастіше, це іржа, махровість, сіра гниль, біла плямистість і борошниста роса.

Від усіх цих захворювань методи боротьби різні, але, на щастя, в сучасному світі немає потреби вдаватися до важкої артилерії. Більшість препаратів універсальні і щадні, так що, вам цілком підійде:

  • обробка смородини залізним купоросом (5% розчин) або мідним (3% розчин);
  • обприскування бордоською рідиною (1% розчин);
  • застосування Топазу.

Якщо є час і небажання використовувати хімічні препарати, то можете приготувати розчин із золи. Для цього потрібно розчинити 100 гр засобу в 1 л води, настояти три доби, процідити, долити ще 3 л води і застосовувати за призначенням.

Обробка смородини - процес нескладний, але вимагає уважності. Проводиться він в три етапи:

  • коли розтане сніг, приберіть опале листя, розпушіть землю і обприскайте кущ мідним або залізним купоросом;
  • коли побачите бутони - використовуйте 3% бордоську рідину;
  • після того, як смородина почне цвісти, а ви - збирати ягоди, пускайте в хід 1% бордоської рідини.

Такі правила допоможуть вам уберегти свою рослину від хвороб і зміцнити її.

Як обробити смородину від шкідників - перевірені способи

Захворювання куща - це півбіди, крім них дачники стикаються з комахами, які бажають поласувати соком і ягодами рослини. Вони їдять не тільки листя і бутони, а й коріння, що в результаті призводить до повної загибелі смородини. Найчастіше, головними ворогами куща виявляються: кліщ, попелиця, моль, златка, пильщики і вогнівка.

Народні методи боротьби

Варто розуміти, що "бабусині" варіанти боротьби з паразитами - це превентивна міра, яка не рятує при серйозних масштабах. Якщо ви не хочете використовувати "хімію", то регулярно перевіряйте рослину і проводіть профілактику. Для цього підходить:

  • обробка кущів смородини йодом - в 1 л води розчинити 100 мл 2,5% молока і 25 крапель йоду, відразу обприскати кущі;
  • обробка смородини милом - залити 500 гр полину 10 л води, всипати 300 гр деревної золи, 50 гр господарського мила (стружки), настояти 7 годин, потім обробити смородину.

Найкраще такими засобами користуватися вранці або ввечері, коли на вулиці прохолодно. Ідеальний варіант - ще й при хмарній погоді.

Процедура обробки смородини

Для того, щоб процес лікування куща пройшов вдало, дотримуйтеся інструкції:

  • приберіть всі сухі і хворі гілки, позбудьтеся від листя під кущем, прорихліть грунт;
  • обприскайте грунт в пристовбурних колах;
  • 12-24 години не чіпайте смородину і простежте, щоб цього не робили тварини або діти.

Таку обробку радять проводити в березні-квітні, поки бруньки ще не розкрилися, і по завершенні процедури строго за інструкцією позбудьтеся від засобу - повторно його використовувати вже не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: