Як зберегти саджанці до посадки / depositphotos.com

Звичайно, краще все робити вчасно, а саджанці купувати безпосередньо перед посадкою в грунт. Але трапляється, що ви знаходите той самий сорт, який давно хотіли - і доводиться купувати. Як зберегти саджанці до посадки тепер? Є кілька способів, якими користуються досвідчені садівники. 

Раніше ми розповідали, чим підгодувати вишню навесні - які добрива і коли вносити.

Як зберігати саджанці до посадки

Саджанці потрібно зберігати залежно від того, в якому вони стані - ще сплять або вже пішли в ріст. Якщо саджанець ще не прокинувся від сну - бруньки на ньому не розкрилися, то його потрібно помістити в пакет зі злегка зволоженим торфом, тирсою або мохом сфагнум і потім поставити в прохолодне і темне місце. Головна умова - температура повинна бути стабільною, на рівні +1-2°С. Попередньо у таких саджанців можна видалити підгнилі коріння або зламані гілки і потім обробити їх фунгіцидом.

Відео дня

Перевіряти саджанець потрібно щотижня - чи не з'явилася цвіль, гниль. Якщо потрібно, то поміняйте "грунт" в пакеті й стежте за тим, щоб він був злегка зволоженим. 

Саджанці, які прокинулися - у яких вже з'явилися бліді пагони з листочками - купувати насправді не варто. У них вже почалася вегетація, тому внутрішні резерви будуть швидко витрачатися, а до моменту посадки рослини ослабнуть. Але якщо так вийшло, що у вас прокинувся саджанець, то його краще висадити в горщик - тобто, створити йому умови максимально наближені до природних, поки він не потрапить в грунт. Тут теж потрібна буде низька температура і помірна освітленість. У горщиках за рослинами потрібно доглядати по мінімуму, намагаючись не підгодовувати їх і лише регулярно зволожувати грунт. 

Де зберігати саджанці до посадки

Важливо не тільки як, але і де зберігати саджанці. Є кілька місць, де можна створити відповідний мікроклімат з певною вологістю і температурою:

  • відсік для овочів в холодильнику - тут оптимальна температура і вологість для зберігання саджанців; підходить для зберігання невеликих саджанців, цибулин і бульб;
  • підвал - підходить для зберігання дуже великих саджанців, тут найкраще зберігати яблуню, грушу, вишню і сливу не укутуючи в плівку, а прикопавши коріння у вологу тирсу. Для них підходить і температура на рівні + 2-3°С;
  • погріб - має потрібну температуру (близько 0°С) і вологість, в ньому можна зберігати будь-які саджанці, а часті провітрювання допомагають створити найвідповідніші умови.

У погребі важливо стежити за тим, щоб саджанці не пошкодили миші, тож потрібно заздалегідь від них позбутися.

Вас також можуть зацікавити новини: