Європейський Союз увесь цей час достатньо сильно давив на Україну / фото УНІАН

В Україні очікували більшого від Європейського Союзу для захисту державного суверенітету.

Як передає кореспондент УНІАН, про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко сказала на конференції "Підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом".

"Європейський Союз увесь цей час достатньо сильно давив на Україну, і навіть в наших дискусіях часто, ми з паном Мінгареллі говорили, що це несправедливо - Україна змінюється в часи війни, а ви від нас вимагаєте такого темпу реформ. Але як показав історичний оцей шлях п'яти років, Європа і Брюссель в цьому були абсолютно праві - в цьому тиску і вимозі пришвидшити реформи, Європа була права", - заявила Геращенко.

Відео дня

Читайте такожПредставники РФ в ООН та Мінську "поводяться як гопники з пітерської подворотні" – Геращенко

"Але в той же час, при всій подяці до того, що Європа підтримала через санкції суверенітет і територіальну цілісність України, ми очікували більшого в контексті захисту нашого суверенітету", - наголосила Геращенко.

"І я дозволю собі це сказати, що наприклад Високий представник Європейського Союзу з зовнішніх питань і безпеки пані Могеріні багато разів була в Україні за ці роки, але вона жодного разу не була на Донбасі. Хіба є на сьогодні на європейському континенті ще хоч одна така гаряча точка і чи можна в брюссельських кабінетах дискутувати тему Донбасу не бачачи наслідки "руського міра" своїми очами? І тому ми щоразу дякуємо кожному, хто там був", - сказала вона.

"Від Європейського Союзу очевидно, що ми очікуємо не тільки персональних санкцій відносно тих товаришів "фсбшників", які причетні до нападу на наші кораблі в Азові, а й все-таки продовження потім питання секторальних санкцій", - заявила вона.

"Ми все-таки очікуємо посилення нашої спільної боротьби для того, щоби зупинити Росію, яка сьогодні нехтує нормами міжнародного права", - наголосила Геращенко.