На думку Геращенко, всі країни і організації очікують «перезавантаження» переговорів між Україною і РФ / УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко наголосила, що останні заяви президента РФ Володимира Путіна свідчать про підготовку несприятливого фону для першого діалогу з новим президентом України Володимиром Зеленським.

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також"Смажив шашлик і жартував": у турецьких ЗМІ з'явилися фото Зеленського з відпочинку

Відео дня

«Путін робить хамські заяви про РФешну паспортизацію всіх українців. Традиційна його КДБшна тактика - піднімати ставки і нагнітати ситуацію, створюючи кризи перед важливими зустрічами. Він готує несприятливий фон для першого діалогу з новообраним президентом. Нічого нового і неочікуваного», - зазначила вона.

На думку Геращенко, всі країни та організації очікують на «перезавантаження» переговорів між Україною та РФ після вступу на посаду нового президента.

«ЄС, США, ОБСЄ і інші міжнародні організації - мають великі очікування, мовляв, відкриваються нові можливості. Також нічого неочікуваного. Всі усвідомлюють, що Порошенко і далі б гнув свою лінію в переговорах і з Путіним, і зі світом. Й очікують, що український неофіт може змінити тактику, й, можливо, вдасться досягти бодай якогось прогресу по Донбасу. Всі прагнуть перезагрузки. Це очікувано і непогано . Але є одне але...., прагнуть перезагрузки за рахунок України і компромісів виключно з української сторони. Небезпека такого підходу відчутно прозвучала під час спеціальних дебатів в Радбезі ООН, де Росію і Путіна сором‘язливо майже не згадували», - написала Геращенко.

При цьому, за словами Геращенко, відповідь України має бути чіткою й однозначною.

«Перше. Першочерговим є виконання безпекового блоку Мінських угод. Тільки сталий режим тиші і виведення іноземної зброї і техніки формують необхідні передумови для імплементації інших пунктів. Іноземної - це російської, іншої там немає», - зазначила вона.

Вона також наголосила на необхідності виконання гуманітарного блоку Мінських домовленостей.

«Але в жодному випадку не можна підміняти ключовий, безпековий блок, надважливим, гуманітарним. Бо ця риторика і підміна пріоритетів була дуже помітна під час Радбезу ООН», - додала вона.

Крім того, за словами Геращенко, Україна має наполягати на обміні у форматі «всіх на всіх» - як полонених, утримуваних на окупованих територіях, так і політв‘язнів Кремля.

«Й ще одна небезпека- РФ і їх маріонетки з ОРДЛО не підтверджують нам утримання десятків військових і цивільних, приховують інформацію про них, вимагаючи, натомість, віддати сотні засуджених сепаратистів, росіян (яких включають в списки ордло), й підтверджуючи на обмін пару десятків заручників. Ці пастки також є дуже небезпечні», - додала представник України у ТКГ.

За її словами, «особлива біль - зниклі безвісти».

«Росіяни 4 роки категорично відмовляються створити тристоронній механізм з МКЧХ. Підштовхуючи до створення групи лише з псевдореспубліками. А це - легітимізація відокремлення Донбасу», - наголосила Геращенко.

Разом з тим представник України у контактній групі наголосила, що Україна виконала свої зобов’язання, передбачені політичним блоком Мінських угод.

«Політичний блок, на якому весь час акцентує Путін. Насправді, Україна його виконала. Ми прийняли і закон про амністію (під яку, до речі, не підпадають терористи і вбивці, а от «заблудші» - так), й про особливості місцевого самоврядування. Але ці закони не вступили в силу через РФ і Кремль, які провели на окупованих територіях незаконні вибори в 14 і 18. Тому для реалізації політичного блоку Путін має скасувати свої укази про визнання так званих документів ордло і так званих результатів так званих виборів, Путін має скасувати свої ж укази про незаконну паспортизацію українців, в ордло мають бути негайно розформовані всі псевдооргани псевдовлади. А будь-які регіональні вибори на Донбасі можуть відбуватися тільки після демілітаризації і за українськими законами», - наголосила вона.

На думку Геращенко, головне, що Україна має твердо стояти на позиції: жодних прямих переговорів з маріонеточними, створеними РФ режимами, жодної легітимізації псевдореспублік.

Вона також зазначила, що під час останньої зустрічі в Мінську українська делегація наголосила, що, попри зміну влади, стратегія України залишиться незмінною - повна деокупація і відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для усіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

Також президент РФ заявив про готовність вести переговори із Зеленським, щоб закінчити війну на Донбасі.