Саакашвілі хоче повернути собі українське громадянство / фото УНІАН

Адвокат колишнього президента Грузії та екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький подав на ім`я президента Володимира Зеленського звернення щодо повернення Саакашвілі українського громадянства.

Про це адвокат повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні був в Адміністрації президента України та, як його адвокат, подав на ім`я президента Зеленського звернення Саакашвілі щодо відновлення справедливості та повернення українського громадянства", - написав адвокат.

Відео дня

Також він оприлюднив лист Саакашвілі. "Всі юристи стверджують, що позбавлення мене українського громадянства незаконне, так як за Конституцією України не можна позбавити громадянства громадянина України, а за міжнародним правом не можна залишати людину взагалі без громадянства", - йдеться в зверненні Саакашвілі.

У разі, якщо Зеленський має сумніви щодо доцільності повернення йому українського громадянства, Саакашвілі звертається до президента щодо розпорядження голові Державної прикордонної служби про те, що він має право в'їхати в Україну, щоб самому захищати свої права в суді.

Читайте такожЦе не ваша справа: Саакашвілі прокоментував пораду Путіна Зеленському повернути йому громадянство

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про припинення Саакашвілі громадянства України. За даними члена колегії МВС Антона Геращенка, Саакашвілі позбавили громадянства, оскільки він надав недостовірні дані, зокрема, щодо його судимості в Грузії.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили дві або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їх кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув державний кордон з Польщі в Україну, що підтверджується рішеннями місцевого та апеляційного судів.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії був переданий Польщі.

У зв’язку з вчиненим правопорушенням стосовно нього існує обмеження у в’їзді в Україну терміном до 2021 року.