У Кремлі заявили, що Макрон погодився приїхати до Москви на парад 9 травня / фото УНІАН

Президент Франції Еммануель Макрон прийняв запрошення президента Росії Володимира Путіна приїхати до Москви на парад 9 травня 2020 року.

Про це за підсумками телефонної розмови глав держав повідомила прес-служба Кремля.

Читайте такожУ Києві й у Москві по-різному бачать формулу обміну «всіх на всіх» - Пєсков

Відео дня

«Намічено графік майбутніх контактів у різних форматах. Еммануель Макрон з вдячністю прийняв запрошення Володимира Путіна взяти участь в урочистих заходах у Москві 9 травня 2020 року з нагоди 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні», - йдеться у повідомленні.

При цьому в Кремлі повідомили, що в ході бесіди були розглянуті перспективи припинення війни на Донбасі і висловлено готовність активізувати спільну роботу в цьому напрямку, зокрема у рамках «нормандського формату».

Також прес-служба зазначила, що телефонна розмова відбулася за ініціативи французької сторони.

Зазначимо, після російського вторгнення в Україну західні лідери утримувалися від поїздок 9 травня до Москви.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ окупувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. РФ поставляє терористам «ДНР» і «ЛНР» озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. Із середини квітня 2014 року в Луганській і Донецькій областях тривають бойові дії.

*** День Перемоги - державне свято Радянського Союзу, а пізніше деяких країн, що входили до складу СРСР. У СРСР відзначався щорічно 9 травня з формулюванням «у пам'ять про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Дата пов'язана з прийняттям у 1945 році капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті (за московським часом, за центральноєвропейським - 8 травня о 22:43). З 1991 року, після ліквідації СРСР, відзначається на державному рівні у низці пострадянських країн - Росії, Білорусі, Казахстані та ін. В Україні офіційно не відзначається з 2016 року, натомість відзначається державне свято День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дата також не відзначається в країнах Балтії - Латвії, Естонії та Литві.