Cлідчими СБУ було розпочато і проводиться досудове розслідування / dpsu.gov.ua

Служба безпеки України оприлюднить додаткову інформацію про затримання російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці наприкінці листопада минулого року, пізніше, щоб не нашкодити слідству.

Про це повідомила речник СБУ Олена Гітлянська у Facebook.

"Служба сьогодні дала ту інформацію, яка не шкодить слідству - всі деталі, у тому числі й щодо членів екіпажу, розповімо згодом!" - зазначила вона.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 липня, СБУ повідомила, що спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці наприкінці листопада минулого року.

Читайте такожЕкіпаж затриманого СБУ танкера повертається в Росію - росЗМІ

За фактом блокування танкером NEYMA Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчими СБУ було розпочато і проводиться досудове розслідування.

24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як танкер NEYMA, що був використаний для перекриття Керченської протоки. Слідство встановило, що танкеру NEYMA, з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російськими власниками змінено назву на NIKA SPIRIT.

Наразі групою слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіо перемовин під час конфлікту, бортових журналів.

Також допитано членів судокоманди, вилучено документи необхідні для встановлення істини у провадженні.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

За ініціативи Військової прокуратури Радою національної безпеки і оборони України, відповідним рішенням, введеного в дію указом президента України від 19.03.2019 №82/2019, строком на 3 роки, застосовано спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи до ТОВ «ЮВАС ТРАНС», яке є власником Керченського судоремонтного заводу, на якому до моменту блокування Керч-Єнікальського каналу знаходився танкер NEYMA.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).