Наступна скарга України проти РФ, яка буде розглядатися в ЄСПЛ, стосується порушень прав людини на Донбасі / Wikipedia

Перше рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Криму очікується через 6-12 місяців.

Про це заявив урядовий уповноважений Іван Ліщина після завершення слухань в ЄСПЛ, повідомляє "Європейська правда".

"Можна сподіватися, що протягом шести-дванадцяти місяців буде рішення суду щодо прийнятності нашої скарги по Криму", - спрогнозував він.

Відео дня

Це рішення визначить, чи має ЄСПЛ право розглядати скаргу по суті, оскільки Росія це категорично заперечує.

Читайте такожРосія змінила дату окупації Криму і не пояснила причину

Також уповноважений України повідомив, що наступна скарга України проти Росії, яка буде розглядатися в ЄСПЛ, стосується порушень прав людини на Донбасі. У жовтні вже новий уряд повинен представити матеріали, їх підготовка ведеться.

Нагадаємо, сьогодні у Страсбурзі завершилася відкрита частина засідання Палати Європейського суду з прав людини, який слухає справу «Україна проти Росії (Крим)» та має прийняти рішення щодо прийнятності для розгляду цієї справи по суті.

Як повідомляв УНІАН, початкову заяву України № 20958/14 було подано 13 березня 2014 року. Вона стосується порушення РФ в Криму після встановлення ефективного контролю над півостровом 27 лютого 2014 року ст.2 (Право на життя), ст.З (Заборона катування), ст.5 (Право на свободу та особисту недоторканість), ст.6 (Право на справедливий суд), ст.8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), ст.9 (Свобода думки, совісті і релігії), ст.10 (Свобода вираження поглядів), ст.11 (Свобода зібрань та об'єднання) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.14 (Заборона дискримінації) Конвенції, ст.18 (Межі застосування обмежень прав) та ст.1 (Захист права власності), ст.2 (Право на освіту) та ст.3 (Право на вільні вибори) Першого протоколу до Конвенції, ст. 2 (Свобода пересування) Четвертого протоколу до Конвенції, ст.1 (Загальна заборона дискримінації) Дванадцятого протоколу до Конвенції.

На даний час в ЄСПЛ знаходяться п’ять міждержавних справ "Україна-Росія", пов’язаних з агресію РФ: 1) "Україна проти Росії" щодо порушень прав людини на території АР Крим унаслідок анексії РФ; 2) "Україна проти Росії" щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3) "Україна проти Росії" стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угруповань "ДНР" та "ЛНР" та їхнього незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4) "Україна проти Росії" щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5) "Україна проти Росії" щодо захоплених українських моряків.