СБУ проведе розслідування поїздки представників окупаційних ЗМІ на нараду ОБСЄ / фото прес-центр СБУ

Служба безпеки України проведе розслідування поїздки представників окупаційних ЗМІ до Варшави на нараду ОБСЄ з огляду імплементації зобов'язань держав-учасників у людському вимірі, де вони проводили пропаганду нібито належності Криму Росії.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури Автономної республіки Крим у Telegram-каналі.

Читайте такожУкраїна може залишити нараду ОБСЄ у Варшаві в разі відсутності реакції на слова про "російський Крим"

Відео дня

«Прокуратура АР Крим зареєструвала кримінальне провадження за фактом порушення представниками окупаційних ЗМІ порядку виїзду з тимчасово окупованої території АР Крим з метою участі на щорічній нараді ОБСЄ у Варшаві», - зазначили у відомстві.

Зокрема, ці відомості внесено в ЄРДР за зверненням представника президента України в АР Крим Антона Кориневича.

«В ході досудового розслідування буде дано правову оцінку не тільки законності виїзду «делегатів» з півострова, а й отримання ними візи для в'їзду на територію Євросоюзу, включення їх до складу офіційної делегації РФ. Розслідування проводитиметься Службою безпеки України», - заявили в прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, 17 вересня постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк заявив, що Україна готова розглянути можливість покинути нараду ОБСЄ з імплементації зобов'язань держав-учасників у людському вимірі через відсутність реакції на пропаганду контрольованими Росією організаціями твердження про належність окупованого Криму Росії.

«Контрольовані Росією GONGO намагаються просувати в ОБСЄ наратив про нібито «російський Крим». Відсутність належної реакції ведучих Варшавської наради неприйнятна. Делегація України покинула зал на знак протесту», - написав дипломат у Twitter.

Раніше, 17 вересня делегація України покинула зал засідань, де в рамках наради ОБСЄ обговорювали тему свободи слова, на знак протесту проти заяв про «російський Крим».

До цього головний редактор видань «Кримська газета» і «Кримський журнал» Марія Волконська, яка приїхала на засідання ОБСЄ у Варшаві, назвала анексований Крим «російським». Після цього її виступ на нараді перервали, пославшись на міжнародні документи.

У Варшаві 16-27 вересня проходить Щорічна нарада ОБСЄ з огляду виконання зобов'язань держав-учасників у сфері прав людини і основних свобод, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації. Українську делегацію очолює заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.