В ПА ОБСЄ прокмоентували "формулу Штайнмаєра" / фото УНІАН

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі заявляє, що «формула Штайнмаєра» може посприяти у реалізації Мінських угод.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПА ОБСЄ.

Зокрема, Церетелі підкреслюючи тверду позицію, яку Парламентська асамблея відстоювала для захисту територіальної цілісності і суверенітету України, висловив надію, що останні вжиті Україною і Росією кроки забезпечать «дорожню карту» для реалізації Мінських угод.

Відео дня

Читайте такожШтайнмаєр відреагував на критику своєї формули по Донбасу

«Конфлікт не може бути урегульований воєнними засобами», - наголосив Церетелі.

При цьому президент ПА ОБСЄ заявив, що єдиний спосіб полегшити людські страждання на сході України, особливо в умовах наближення зими, полягає у тому, щоби слідувати покроковому підходу для урегулювання ситуації.

«Незважаючи на потребу деяких додаткових роз'яснень та уточнень, останні ініціативи німецького Федерального президента Франка Вальтера Штайнмаєра можуть бути корисними для оновлення процесу з метою досягнення прогресу в реалізації Мінських угод. Я радий, що минулого тижня члени Тристоронньої контактної групи у Мінську затвердили конкретний текст для імплементації в українське законодавство, як це було погоджено політичними радниками у «нормандському форматі". Ми повинні спиратися на цей імпульс», - наголосив Церетелі.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці і за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів».

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня в Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра».