Ілюстрація / REUTERS

Заступник глави Адміністрації президента РФ Дмитро Козак на початку 2000-х уже провалив план з федералізації Молдови, проте останнім часом там на перші ролі вийшли проросійські сили, готові завершити план Кремля. Після цього новий куратор бойовиків Донбасу візьметься за Україну.

Читайте такожНовий російський куратор "ЛДНР" був генконструктором "Придністровської народної республіки" – Тука

Таку думку висловив в коментарі сайту "Сьогодні" заступник голови правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук.

Відео дня

Віднедавна в портфоліо Дмитра Козака – вдалий кейс по Молдові. Козак – головний архітектор союзу проросійських соціалістів, лідером яких виступає президент Ігор Додон, і проєвропейського блоку ACUM. Такий "шлюб" за розрахунком, головним результатом якого стало втеча тіньового куратора Молдови олігарха Влада Плахотнюка, проіснував лише п'ять місяців. Після розпаду коаліції вся влада, зокрема і в силовому блоці, опинилася в руках проросійських соціалістів, які не приховують свого бажання реалізувати план Козака з федералізації Молдови.

На думку експерта, якщо федералізацію вдасться проштовхнути в Молдові, наступною стане Україна. Адже гібридна коаліція молдавських соціалістів з проєвропейським блоком ACUM стала результатом мовчазного посередництва ЄС та США.

"При цьому, безсумнівно, сам Козак теж виніс уроки з провалу 2003 року і наразі навряд чи буде діяти за старою схемою. Найімовірніше, нові ініціативи загорнуть федералізацію і фактичну залежність в красиву обгортку, яка сподобається не тільки в Молдові, а й на Заході. Щоправда, суть – бажання утримати Молдову в орбіті Росії – не змінюється. Небезпека для України є в тому, що, якщо Козаку і його команді вдасться створити привабливу оболонку для своїх планів в Молдові, то надалі це подаватимуть як прецедент і намагатися нав'язати Україні", – сказав Герасимчук.