REUTERS

У Кремлі сподіваються, що паризьке комюніке «нормандської четвірки» буде виконано, і це відкриє можливість для нової зустрічі на вищому рівні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на питання, чи поділяють у Кремлі позицію МЗС РФ, що без виконання Україною всіх політичних аспектів паризького комюніке про точні терміни проведення нового саміту в «нормандському форматі» поки говорити не доводиться.

Читайте такожУ Путіна офіційно назвали ім'я нового "куратора" бойовиків від Кремля

Відео дня

«Ведеться робота на рівні відповідних помічників голів держав, як це було вирішено (ще) на рівні МЗС. Ця робота буде продовжена. Ми фіксуємо деякі заяви, які не корелюються з підтвердженням безальтернативності Мінських домовленостей, які були зафіксовані в тексті паризького документа. Поки йде робочий процес. Ще час є. Сподіваємося, що в результаті роботи, яка зараз ведеться експертами, вдасться вийти на виконання домовленостей, зафіксованих у паризькому документі», - сказав Пєсков.

На уточнене запитання УНІАН, чи пов'язаний факт нової зустрічі глав держав «нормандського формату» з виконанням паризького комюніке, Пєсков сказав: «Там так написано. Там визначено, що повинна бути виконана певна робота – ми просто читаємо документ».

Як повідомляв УНІАН, за результатами «нормандського саміту» 9 грудня у Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також у документі йшлося про обмін утримуваними особами до кінця 2019 року.

Крім того, лідери країн «нормандської четвірки» задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.

Разом з тим в комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так званою «формулою Штайнмайера». На зустрічі у грудні в Парижі лідери країн «нормандської четвірки» домовилися, що черговий саміт має відбутися у квітні в Берліні.

Сьогодні, 11 лютого, заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що без виконання політичних аспектів комюніке з боку України про точні терміни проведення нового саміту в "нормандському форматі" говорити поки не доводиться.

За його словами, з усіх паризьких домовленостей виконана лише одна – обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО.

Також сьогодні Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що підготовка до нової зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» поки не ведеться.