Тетяна Чорновол прибула до суду / Фото: УНІАН

Народний депутат VIII скликання Тетяна Чорновол прибула до Печерського районного суду Києва, де розглядатиметься клопотання слідчого Державного бюро розслідувань про застосування до неї запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Читайте такожЧорновол відмовилася надавати слідчим ДБР будь-які покази

Промова Чорновол під будівлею суду транслювалася на YouTube-каналі "Національного корпусу".

Відео дня

Чорновол розповіла, що розслідування проти неї почалося 18 жовтня 2019 року. Вона нагадала, що о 16.00 заплановане засідання суду, під час якого слідчий суддя Сергій Вовк розгляне клопотання слідчого ДБР Анатолія Данилюка про домашній арешт.

Чорновол наголосила, що "повна оптимізму" стосовно майбутнього розвитку подій у справі, та зайшла до будівлі суду.

Підтримати Чорновол до суду прийшли народні депутати від "Європейської солідарності" та активісти, які організували під судом акцію на її підтримку. Серед них народні депутати Петро Порошенко, Ірина Геращенко, Володимир В'ятрович, Андрій Парубій, Ростислав Павленко та інші.

У коментарі журналістам Геращенко заявила, що вона та всі 27 членів фракції "ЄС" готові взяти Чорновол на поруки.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Чорновол заявила, що в її будинку представники ДБР проводять обшук. Вона оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду Києва від 6 квітня, в якій вказано, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

У ДБР поінформували, що, за попередньою інформацією, 18 лютого 2014 р. підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій знаходився офіс однієї з політичних партій. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 р. народження, який перебував у приміщені партійного офісу.

У разі доведення вини, підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Пізніше у ДБР повідомили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).