Фото УНИАН

Віце-спікер парламенту Грузії і творець знаменитого грузинського МВС Георгій Барамідзе заявив, що українські реформи для грузинів - справа не кар'єри або заробітку.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Новое время".

"Погоджуючись на роботу в Києві, грузини розуміють, що система, з якою їм доведеться боротися, чинитиме опір", - зазначає Барамідзе. Але "у грузинів тут своя війна", додає він.

Відео дня

Він упевнений, що якщо Україна програє війну за незалежність, Росія проковтне всю Східну Європу.

"Про Грузію взагалі ніхто не згадає, і тоді все, що ми робили,— воювали на початку 1990-х, проводили реформи, витримували блокаду з боку Росії в 2008-му - виявиться марним. Зараз наш фронт тут, і навіть не кажучи про емоції - а ми дуже любимо вашу країну, - перемога України означає для нас можливість збереження суверенітету Грузії", - додає він.

Читайте такожГрузія вимагає від Росії 70 мільйонів євро за депортацію грузин в 2006 році

"В Україні зараз два фронти - на сході та в Києві. І київський набагато важливіший. Тут йде війна проти зла, яке знаходиться в кожній державі, суспільстві та людині. Цим головним злом я називаю корупцію. Вона душить українську економіку і не дає можливості нормально працювати держструктур", - говорить Барамідзе.

При цьому він упевнений: якщо країна зможе позбавитися від корупції, величезний потенціал народу зможе бути реалізований. Реформи в Україні гальмуються через боротьбу за владу, опору з боку бюрократії та велику політичну конкуренцію.

"Причому боротьба ведеться навіть між тими, хто мав би діяти спільно, - членами коаліції", - зазначає Барамідзе, а потім додає: "те, що в Україні робиться за три-чотири місяці, в Грузії було б зроблено за три години. Це все нерви, час і енергія, витрачені даремно".

У той же час, вважає грузинський політик, порівняно з Грузією Україна знаходиться у більш вигідному положенні. В Україні багато талановитих і освічених людей, розвинена вільна преса та активне громадянське суспільство, яке дійсно впливає на політиків. У свою чергу, іноземні експерти (грузини, литовці, американці), які знаходяться в країні, не забруднені корупцією, знають, що потрібно робити, і не збираються мовчати.

Читайте такожЯценюк та Аваков вручили Згуладзе вишиванку з написом "Берегиня поліції" (фото)

"В українського суспільства дуже великий ресурс терпіння. Але багато хто вже незадоволені тим, що відбувається. Люди бачать: розмови розмовами, а віз і нині там", - додає Барамідзе.

Він упевнений, що коли з'являться результати реформ у правоохоронних органах - МВС, прокуратурі та Антикорупційному бюро - з'являться надія і віра.

"Для Грузії реформа МВС стала справжнім дивом. Раніше у нас міліціонерів називали псами - так їх не любили. Рейтинг довіри був менше 5%, а зараз - 82-85%", - розповів Барамідзе.

"Путін хотів би, щоб український народ пішов проти влади. Він вимагає не просто Криму і Донбасу - він хоче підірвати Україну зсередини. І це ще одна причина, щоб зберігати терпіння", - резюмував політик.

Повне інтерв'ю читайте в новому випуску журналу "Новое время" від 10 липня.