Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН сподівається, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО підпише закон про підвищення мінімальних соціальних стандартів, бо для подолання вето глави держави голосів у парламенті немає.

Як повідомили УНІАН у прес службі Верховної Ради, про це В.ЛИТВИН сказав на прес-конференції у Кременчуці, відповідаючи на запитання щодо можливого оскарження урядом відповідного закону у Конституційному Суді у разі підписання його Президентом України.

«Моя позиція щодо цього закону однозначна – закон треба підписувати, і ми його правильно прийняли», - наголосив спікер.

Відео дня

Разом з тим, він нагадав, що сьогодні «ті, хто ревно виступає проти цього документу, голосували разом з Партією регіонів за закон, яким передбачалося підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму до значно більших розмірів». «Треба припинити грати на настроях людей», - наголосив голова ВР.

В.ЛИТВИН зазначив, що Президент закон поки що не підписав, але висловив сподівання, що глава держави свого слова дотримається.

«Інакше я можу передбачити, що у разі непідписання закону може бути змінено дату введення його в дію, і документ буде знову проголосований у новій редакції», - зазначив він.

Голова ВР прогнозує, що для подолання вето у парламенті не вистачить голосів народних депутатів.

В.ЛИТВИН зазначив, що сьогодні всі свідомі необхідності підвищувати державні соціальні стандарти, зокрема, мінімальні зарплату і прожитковий мінімум. «Але показники, визначені законом, значно менші, ніж їх офіційно визначило Міністерство соціальної політики та праці, яке в особі його керівника заявило про наміри уряду звернутися до Конституційного Суду», - зауважив він.

На думку В.ЛИТВИНА, якщо будуть «заморожені» мінімальні соціальні стандарти, держава повинна буде ввести мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і взяти на себе регулювання цін на основні товари споживання.

В.ЛИТВИН сьогодні перебуває з робочою поїздкою у Полтавській області, де провів зустріч з жителями м. Оржиця та оглянув експозицію музею Збройних Сил у Кременчуці з нагоди 65-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників.

В.ЛИТВИН також відвідає село Кобеляки, де вшанує пам`ять лікаря-остеопата, родоначальника мануальної терапії, академіка, народного лікаря СРСР, заслуженого лікаря України Миколи Касьяна.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 20 жовтня ухвалила закон про поетапне підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати у 2010 році.

Учора, 28 жовтня, Президент заявив, що не ветуватиме закон «Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати».

Сьогодні, 29 жовтня, міністр праці та соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА заявила, що уряд звернеться до Конституційного Суду України у разі підписання Президентом закону про підвищення соціальних стандартів.